Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την σοβαρή "ανησυχία" του για την κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά και νέους ηλικίας από 11 - 15 ετών. Απαιτείται επείγουσα δράση, ανέφερε το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ σε σημερινή του έκθεση.

Η εκτεταμένη κατανάλωση βλαβερών ουσιών από παιδιά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αποτελεί "σοβαρή απειλή" για τη δημόσια υγεία, εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge. Μεταξύ άλλων, ζήτησε υψηλότερους φόρους, περιορισμούς στα σημεία πώλησης και στη διαφήμιση και απαγόρευση των αρωματικών υλών.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από 280.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 57% των 15χρονων έχει καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 1 στους 4 νέους αυτής της ηλικίας έχει κάνει κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μεταξύ των 11χρονων, το ποσοστό ήταν 8% στα αγόρια και 5% στα κορίτσια. Ο ΠΟΥ έδωσε επίσης έμφαση στην κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων. Το κάπνισμα έχει μειωθεί.

Ωστόσο, πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα τσιγάρα μεταξύ των νέων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος ταυτόχρονη καρδιολογική επέμβαση στο "Ιπποκράτειο"
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]