Η ανοσογήρανση , δηλαδή η γήρανση του ανοσιακού συστήματος και η μη επαρκής λειτουργία του αποτελούν το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας, που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου.

Στο Τμήμα Ανοσολογίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης γίνονται ειδικές εξετάσεις σε διάφορες ομάδες ασθενών (νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα), που αφορούν στον έλεγχο της ανοσογήρανσης και την συσχέτισή της με τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου.

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί Εργαστήριο Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο βρίσκεται το Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας και Τμήμα Ανοσολογίας, το οποίο έχει την ευθύνη του ανοσολογικού ελέγχου και της ιστοσυμβατότητας ασθενών πριν και μετά τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, όπως και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι το μοναδικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο για πάνω από 40 χρόνια έχει συμβάλλει με τις εργασίες του στη διενέργεια και επιτυχή έκβαση πάνω από 2.500 μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας, το Κέντρο υποστηρίζει, επίσης, και δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών με πάνω από 14.000 τυποποιημένους ως προς τα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (ΗLA- Human Leukocyte Antigen) εθελοντές δότες, και υπάρχει δυνατότητα τυποποίησης των εθελοντών δοτών με υψηλή ανάλυση ΗLA σε 11 γονιδιακούς τύπους με τη χρήση τεχνολογίας αλληλούχησης επόμενης γενιάς.

Το Κέντρο διαθέτει επίσης τμήμα εργαστηριακού ελέγχου αλλεργικών νοσημάτων και αυτοανοσίας με τη δυνατότητα προσδιορισμού αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων καθώς και πολλά διαφορετικών ειδών αντισωμάτων ανάλογα με το αυτοάνοσο νόσημα. Για τα νοσήματα της αυτοανοσίας γίνονται επίσης εξετάσεις συσχέτισης με τη μοριακή τυποποίηση των ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]