Στο Αφγανιστάν ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού της πολιομυελίτιδας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τους Ταλιμπάν, σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ασθένειας, γνωστής και ως πολιομυελίτιδα.

Η εκστρατεία πρόκειται να διεξαχθεί εντός τεσσάρων ημερών σε 31 από τις 34 επαρχίες της χώρας. Στις υπόλοιπες 3 επαρχίες, η εκστρατεία αναβλήθηκε για αργότερα λόγω του ψύχους και της έντονης βροχόπτωσης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών μετά τις μαζικές απελάσεις από το γειτονικό Πακιστάν αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση και θάνατο, ιδίως σε μικρά παιδιά.

Ο ιός μεταδίδεται συχνά μέσω μολυσμένου νερού. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Η ασθένεια έχει εξαλειφθεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου ως αποτέλεσμα των εκστρατειών εμβολιασμού. Το Αφγανιστάν είναι μία από τις λίγες χώρες όπου εξακολουθούν να εμφανίζονται τακτικά κρούσματα του άγριου τύπου του ιού.

Στο παρελθόν, οι ομάδες εμβολιασμού στο Αφγανιστάν είχαν επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις.

Εξτρεμιστές διαδίδουν επίσης θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με υποτιθέμενες παρενέργειες.

Πριν αναλάβουν ξανά την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι ισλαμιστές Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει τους εμβολιασμούς στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία την επανέναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που βελτιώνουν διάθεση και σκέψη σε ηλικιωμένους - Τι έδειξε μελέτη που έγινε στην Κρήτη
Συναγερμός από θάνατο παιδιού 3,5 ετών με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό
Αναλύοντας το κόστος των γονιδιακών θεραπειών της δρεπανοκυτταρικής νόσου