Η κλιματική αλλαγή- και τα κλειστά παράθυρα- θα μπορούσαν να βοηθούν στην εξάπλωση των αερογενών ιων σαν αυτόν της COVID-19, υποδεικνύει νεα έρευνα του University of Bristol.

Αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας στην παράταση της ζωής των παραλλαγών της  COVID που είναι παρούσες σε μικροσκοπικά σταγονίδια.

Σε έρευνες στο εργαστήριο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια που οι ιοί παραμένουν λοιμογόνοι.

Ο φυσιολογικός εξωτερικός αέρας έχει επίπεδο CO2 400 ppm. Η αύξηση συγκεντρώσεων  CO2 σε 800 ppm αύξησε την επιβίωση αερογενών ιων, αναφέρει η έρευνα στο Nature Communications.

Όταν ο εσωτερικός αέρας έφτασε σε συγκέντρωση CO2  3.000 ppm – όπως σε ένα δωμάτιο με πολύ κόσμο– περίπου δεκαπλάσιος ιός παρέμενε λοιμογόνος μετά από 40 λεπτά.

Η σχέση ρίχνει φως στην αιτία που συμβάντα μεγάλης εξάπλωσης μπορεί να συμβούν κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Ιοι χάνουν τη μολυσματικότητά τους λόγω της χαμηλότερης οξύτητας των σταγονιδίων που εκπνέονται.

Όμως το CO2 συμπεριφέρεται σαν οξύ όταν αλληλεπιδρά με τα σταγονίδια, επιτρέποντας στους ιούς να ζουν περισσότερο ενώ είναι στον αέρα.

Η μελέτη δείχνει ότι το άνοιγμα ενός παράθυρου ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο ισχυρό από ότι νομίζαμε αρχικά- ιδιαίτερα σε δωμάτια με πολύ κόσμο και φτωχό εξαερισμό, καθώς ο φρέσκος αέρας θα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση CO2, οδηγώντας σε πιο γρήγορη αδρανοποίηση του ιού.

Tα αποτελέσματα επίσης δείχνουν πώς οι στόχοι της κλιματικής αλλαγής για τον περιορισμό του CO2 στην ατμόσφαιρα της γης θα μπορούσαν επίσης να βοηθούν να μειωθεί η εξάπλωση ιων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα θα ξεπεράσουν τα 700 ppm εως το τέλος του αιώνα.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: 50 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ, λόγω αυξημένης συνταγογράφησης
Τα αντιυπερτασικά υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο κατάγματος σε τρόφιμους οίκων ευγηρίας [μελέτη]
Oι νεφροπαθείς έφτασαν το θέμα των οδοιπορικών στο γραφείο του πρωθυπουργού