Η μεσογειακή διατροφή που ήδη έχει φανεί πως είναι ωφέλιμη για τη σωματική υγεία, ενισχύει και τη διάθεση, έδειξε νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει τη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και στρες.

Η Evangeline Mantzioris, του University of South Australia, δήλωσε ότι μέσω ενός σχετικά εύκολου τρόπου ζωής οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα στρες και άγχους.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 300 Aυστραλούς 60 ετών και άνω όσον αφορά τη διατροφή και τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες που τυχόν εμφάνιζαν.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα παρόμοια με αυτά της μεσογειακής διατροφής είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης τα συγκεκριμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που συνδέονταν με λιγότερο στρες και άγχος. Αυτά ήταν τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και χαμηλή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων.

Όμως δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης διατροφής και της κατάθλιψης.

Η Mantzioris δήλωσε ότι συμπεριφορές του τρόπου ζωής όπως η ποιότητα της διατροφής κερδίζουν περισσότερη προσοχή ως τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για κακή ψυχική υγεία, με τη μεσογειακή διατροφή να για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νόσων και την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

 

Πηγές:
Nutrients

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών