Η Γιορτή της Μητέρας είναι κάθε χρόνο καλή ευκαιρία για μια αγκαλιά στη μητέρα μας, για μια όμορφη κουβέντα, αλλά και για λίγες σκέψεις σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η λέξη για εμάς. Και όλα αυτά είναι καλά, αλλά κάθε μητέρα θα απορήσει: Και με τις υπόλοιπες μέρες τι γίνεται;

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για μαμάδες και για την προστασία της ψυχικής υγείας τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η φροντίδα του εαυτού σας δεν είναι ντροπή

Και δεν χρειάζεται καν να είναι με τους κλισέ τρόπους – εκτός και αν χρειάζεστε όντως ένα αφρόλουτρο και ένα ποτήρι κρασί. Έχει να κάνει περισσότερο με το ότι, ακόμα και μέσα στην πίεση της καθημερινής ζωής με οικογένεια, βρίσκετε – ή φτιάχνετε – λίγη ώρα για τον εαυτό σας. Πολλές ημέρες, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να διώξετε ένα μεγάλο κομμάτι στρες.

Ζητήστε βοήθεια, επίσης δεν είναι ντροπή

Η σύνδεση με άλλες μητέρες και υποστηρικτικούς φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να προσφέρει επικύρωση και ενθάρρυνση. Αλλά επίσης μπορεί να προσφέρει και πολλή πρακτική βοήθεια με πράγματα που, ομολογουμένως, κάποιες μέρες μπορεί να χρειάζεστε ένα έξτρα χέρι.

Κάντε λίγη γυμναστική

Έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική υγεία και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το αναφέρουμε και σε αυτό το κείμενο. Συγγνώμη.

Θέστε όρια

Ο καθορισμός ορίων γύρω από το χρόνο και τον προσωπικό χώρο είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της υπερέντασης. Αυτό ισχύει τόσο για τον υπόλοιπο κόσμο, όσο και για την οικογένειά σας. Η ψυχική ευημερία οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας – όχι μόνο η δική σας – είναι ομαδική προσπάθεια, και πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι από τα πιο επίπονα κεφάλαια των πρώτων χρόνων της ζωής σας με ένα παιδί. Και μερικά χρόνια μετά, μπορεί να ξαναγίνει πρόβλημα λόγω της εμμηνόπαυσης. Το αποτέλεσμα είναι πάντα καταστροφικό για εσάς, συνεπώς το να φροντίσετε να κοιμάστε καλά και επαρκώς είναι κάτι που αξίζει να του αφιερώσετε προσπάθεια. Δεν είναι καν ζήτημα αυτοφροντίδας, είναι ζήτημα υγείας.

Εξασκηθείτε στην αποδοχή αυτού που δεν περιμένατε

Τα πράγματα σπάνια πηγαίνουν όπως το σχεδιάζουμε και τα παιδιά συχνά είναι παράγοντες που δρουν... απροσδόκητα. Αυτό μπορεί να δοκιμάζει τα νεύρα σας, αλλά είναι και ο καλύτερος τρόπος να εξασκήσετε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά σας. Το να προσπαθείτε να αγγίζετε την εικόνα της τελειότητας δεν ωφελεί σε κάτι (πέρα από το να σας αγχώνει μόνιμα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σχιζοφρένεια: Ο αμφιβληστροειδής δείχνει την ένταση της νόσου [μελέτη]
Αυστρία: Οι γιατροί συνιστούν προληπτική φαρμακευτική αγωγή κατά του RSV για όλα τα νεογέννητα
Στ. Λουκίδης: Πώς ρύπανση και κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την υγεία