Αν πάσχετε από γαστρίτιδα ή έλκος στομάχου, καλό θα είναι να προσέχετε τα παρακάτω:

  • Καταναλώνετε 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 έως 3 σνακς-ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά περίπου 3 ώρες. Αποφύγετε μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστείας και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα
  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή
  • Μην τρώτε όρθιοι και αφιερώνετε αρκετή ώρα στην κατανάλωση κάθε γεύματος
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2 έως 3 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση
  • Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά
  • Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και προϊόντων τους, καθώς και την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της
  • Συμπεριλάβετε μία πηγή πρωτεΐνης (έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό)
  • Χρησιμοποιείστε συμπλήρωμα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων κατόπιν συμβουλής του Κλινικού-Διαιτολόγου ή του γιατρού σας.
Προτεινόμενα Τρόφιμα Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία
Αμυλούχα και Σιτηρά
Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως χωρίς σπόρους, λευκό ψωμί ή φρυγανιές, πίτα αραβική ή ελληνική ψημένες και χωρίς την προσθήκη λίπους
Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς σοκολάτα
Ρύζι, μακαρόνια, πατάτες βραστές
Κρακερς και μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά χωρίς σπόρους
Αμυλούχα και Σιτηρά
Κρουασάν, μπισκότα σοκολάτας, δημητριακά σοκολάτας, δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα, ψωμί με σπόρους
Κριτσίνια με σπόρους ή σουσάμι
Παξιμάδι με σπόρους ή σουσάμι
Δημητριακά All Bran με πολλές φυτικές ίνες
Καστανό ή άγριο ρύζι
Πατατάκια και ξηροί καρποί
Λαχανικά
Βραστά λαχανικά και κάποια ωμά (όχι πράσινα και τομάτα) σε μικρές ποσότητες
Λαχανικά
Ωμά πράσινα λαχανικά και τομάτες
Μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, αγγούρι, πιπεριές, ρόκα, iceberg
Φρούτα
Μήλο, αχλάδι ή και άλλα μη εσπεριδοειδή σε μικρές ποσότητες
Φρούτα
Λεμόνι, γκρεΐπ φρούιτ, ανανάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, μούρα, σύκα, δαμάσκηνα
Χυμοί εσπεριδοειδών
Γαλακτοκομικά
Γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά
Κίτρινα τυριά με λιπαρά λιγότερο από 12%
Cottage cheese
κατίκι
Γαλακτοκομικά
Πλήρες γάλα, σοκολατούχο γάλα
Κρέμα γάλακτος
Γάλα εβαπορέ, σαντιγύ
Τυριά με λιπαρά από 15% και πάνω
Ομάδα κρέατος (υποκατάστατα)
Όλα τα μαλακά άπαχα κρεατικά: πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού, ψαρονέφρι
Ψάρια (εκτός από τα πολύ λιπαρά-σολομός-τσιπούρα)
Αυγά (έως 3 κρόκοι/ εβδ.) Σούπες
Σούπες χωρίς λιπαρά κρεατικά και χωρίς μπαχαρικά
Ομάδα κρέατος (υποκατάστατα)
Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας με λίπος, αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν, καπνιστά κρέατα
Τηγανιτά κρεατικά ή κρεατικά με λιπαρές σως
όσπρια
βούτυρο
Λιπαρά και σνακ
Σως χαμηλές σε λιπαρά (γιαούρτι-τυρί χαμηλό σε λιπαρά)
Μαργαρίνη, φυτικές στερόλες
Ζάχαρη, μέλι, ζελέ, μαρμελάδα χωρίς σπόρους
Κέικ χαμηλό σε λιπαρά χωρίς σοκολάτα
Λιπαρα και σνακ
Σως και dressings υψηλές σε λιπαρά
Μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά με κρέμα γάλακτος, τσίχλες, καραμέλες
Όλα τα γλυκά που περιέχουν ξηρούς καρπούς
Σιροπιαστά γλυκά
Λοιπά
Αλάτι, βότανα
Κέτσαπ και μουστάρδα
Λοιπά
Καφές, αναψυκτικά, τσάι που περιέχει καφεΐνη
Σκόρδο, τσίλι, πιπέρι, πίκλες
Αλκοόλ
Νικοτίνη
Ασπιρίνη