Στη Βραζιλία, ερευνητές του University of São Paulo's Medical School (FM-USP) ανακάλυψαν ότι ο SARS-CoV-2 μολύνει και αναπαράγεται στους σιελογόνους αδένες.

Ανάλυση δειγμάτων από 3 είδη σιελογόνων αδένων που αποκτήθηκαν από αυτοψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κορωνοιό έδειξε οτι ιστοί που ειδικεύονται στην παραγωγή και έκκριση σάλιου χρησιμεύουν ως ρεζερβουάρ για τον νέο κορωνοιό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο ιός είναι τόσο ‘’άφθονος’’.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά της ικανότητας ενός ιού του αναπνευστικού να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται στους σιελογόνους αδένες.

Ο Bruno Fernandes Matuck, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει στον να εξηγηθεί γιατί είναι τόσο μολυσματικός ο SARS-CoV-2.

Tα δείγματα ιστών υποβλήθηκαν σε μοριακή ανάλυση (RT-PCR), που εντόπισε την παρουσία του ιου σε περισσότερο από τα δυο τρίτα. Επίσης η ανοσοϊστοχημεία έδειξε την παρουσία του κορωνοιού στους ιστούς.

Εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εντόπισε όχι μόνο την παρουσία του ιού αλλά και τον πολλαπλασιασμό του σε κύτταρα, καθώς και το είδος του οργανιδίου που χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιάζεται.

Παρατηρήθηκαν αρκετές ομάδες ιου στα κύτταρα των σιελογόνων αδένων που έδειξαν ότι πολλαπλασιάζονταν εκεί και δεν βρίσκονταν σε αυτά τα κύτταρα παθητικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Pathology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου