Είναι γνωστό πως το πλύσιμο των χεριών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να μας προφυλάξει από το να αρρωστήσουμε τον χειμώνα, που τα κρυώματα και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση. Τι συμβαίνει όμως αν δεν πλένουμε σωστά τα χέρια μας; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των μικροβίων στο ελάχιστο…

Πώς λειτουργεί το πλύσιμο των χεριών;

Το σαπούνι “παγιδεύει” τα μικρόβια που ελευθερώνονται με το τρίψιμο των χεριών και έπειτα αυτά τα μικρόβια απομακρύνονται με το νερό. Η επαφή μας με ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες, ακόμα και όταν χαϊδεύουμε ένα ζώο—όλα αυτά προκαλούν τη συσσώρευση πολλών μικροοργανισμών στα χέρια μας. Και, όπως είναι λογικό, έπειτα αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας και μολυνόμαστε. Επίσης, αγγίζοντας άλλους ανθρώπους ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από πολλούς (σκεφτείτε κέρματα, χερούλια πόρτας και βρύσες) μπορούμε να μολύνουμε περισσότερους ανθρώπους.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας;

Ο πιο σωστός τρόπος για να προλάβουμε τις μολύνσεις πλένοντας τα χέρια μας είναι να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι και νερό ή ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ. Η θερμοκρασία του νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αν τα χέρια σας είναι πολύ βρώμικα ή έχουν λιπαρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε χλιαρό ή ζεστό νερό, το οποίο θα κάνει καλύτερη δουλειά στο να τους παγιδέψει. Επιπλέον, το είδος σαπουνιού που χρησιμοποιούμε δεν έχει σημασία, αρκεί να κάνει αρκετή σαπουνάδα και να απλώνεται εξίσου στα χέρια για να μαζέψει πάνω του τα μικρόβια.

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας αμέσως. Ποιες είναι όμως αυτές; Πρέπει, λοιπόν, να πλένουμε τα χέρια μας…
…πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικά για κρέας και πουλερικά
…πριν το φαγητό
…αφού αλλάξουμε την πάνα του μωρού
…αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα
…αφού φτερνιστούμε, βήξουμε ή φυσήξουμε τη μύτη μας
…πριν και μετά την τοποθέτηση φακών επαφής
…αφού αγγίξουμε κάποιο ζώο
…αφού πετάξουμε τα σκουπίδια
…πριν και μετά την περιποίηση ενός τραύματος ή μιας πληγής
…πριν και αφού αγγίξουμε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο άτομο.

5 βήματα για να πλένουμε σωστά τα χέρια μας

Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής πέντε βήματα για να προστατευτούμε όσο περισσότερο γίνεται από την εξάπλωση των μικροβίων όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Πρώτα, βρέχουμε τα χέρια μας με καθαρό νερό – αν γίνεται, χλιαρό – και έπειτα χρησιμοποιούμε το σαπούνι.
Φτιάχνουμε αφρό, τρίβοντας τα χέρια μεταξύ τους, φροντίζοντας να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια των χεριών.
Τρίβουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 15 με 20 δευτερόλεπτα.
Ξεπλένουμε τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει καθόλου σαπουνάδα με μικρόβια.
Τέλος, σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί – και αν γίνεται, χρησιμοποιούμε χαρτί για να κλείσουμε τη βρύση.
Τα απολυμαντικά gel με βάση το αλκοόλ είναι πολύ καλός αντικαταστάτης όταν δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, με την αποτελεσματικότητά του να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλασικό πλύσιμο. Φροντίστε, αν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό gel, να έχετε καθαρίσει ολόκληρη την επιφάνεια του χεριού.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις