Με τη σωματική άσκηση εξασφαλίζουμε τέλεια φυσική κατάσταση και καλή υγεία, διότι ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, συντελεί στη μείωση του λιπώδους ιστού, δυναμώνει το σκελετικό σύστημα και γραμμώνει τους μύες, αυξάνει τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και μας χαρίζει ευεξία.

Ωστόσο, όλες και όλοι έχουμε κατά καιρούς εφεύρει χίλιες και μία δικαιολογίες για να μη γυμναστούμε. Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα ‘αλλά’, και να σας δώσει τα αθλητικά παπούτσια στο χέρι.

‘Δεν έχω καθόλου χρόνο’

Αναθεωρήστε τις προτεραιότητές σας. Η υγεία και η καλή φυσική κατάσταση θα πρέπει να είναι πρωτίστης σημασίας για κάθε άτομο που σέβεται τον εαυτό του. Με σωστό προγραμματισμό, υπάρχει χρόνος για στοιχειώδη σωματική άσκηση.

Αν δοκιμάσετε να γυμναστείτε μερικές φορές, θα δείτε ότι και η ποιότητα του ύπνου σας θα βελτιωθεί και έτσι θα είστε πιο ξεκούραστοι. Μόλις ξεκινήσετε και οι ενδορφίνες αρχίσουν να κυλούν στον οργανισμό σας, θα νιώθετε υπέροχα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά και όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Αν δεν είστε πρωινός τύπος ή αν εργάζεστε το πρωί, δοκιμάστε να γυμναστείτε το απόγευμα μετά τη δουλειά. Είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψετε στο σπίτι απόλυτα ανανεωμένοι και με διάθεση για μια ευχάριστη βραδιά. Αν πάλι εργάζεστε μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, δοκιμάστε να γυμναστείτε το πρωί πριν τη δουλειά.

Είναι σίγουρο ότι θα είστε πολύ πιο ευδιάθετοι και αποδοτικοί.

‘Δεν βλέπω άμεσα αποτελέσματα’

Μπορεί να είστε τόσο συγκεντρωμένοι στον τελικό σας στόχο, όπως στο να χάσετε 10 κιλά, που μηδενίζετε οποιοδήποτε ΄λιγότερο’ αποτέλεσμα. Τα κιλά δεν χάνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά, με σωστή διατροφή και γυμναστική.

Να είστε λοιπόν δίκαιοι με τον εαυτό σας και να του αναγνωρίζετε ακόμα και τα πιο μικρά του κατορθώματα.

Απλώς δεν έχω διάθεση

Αποκτήστε κάποιο κίνητρο για να πάτε στο γυμναστήριο και βάλτε μια προθεσμία στον εαυτό σας. Το γεγονός ότι πρέπει να παραβρεθείτε για παράδειγμα σε ένα γάμο ή στην παραλία το καλοκαίρι οπωσδήποτε θα σας ωθήσει στο να εισάγετε κάποιας μορφής σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Σημειώστε την ημερομηνία-στόχο σας και αντιμετωπίστε την σαν προθεσμία στη δουλειά σας.

Ντρέπομαι στο γυμναστήριο

Για να καταπολεμήσετε την οποιαδήποτε ανασφάλεια που σας διακατέχει, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το γυμναστήριο και τον εξοπλισμό του. Δημιουργείστε το προσωπικό σας πρόγραμμα άθλησης με τη βοήθεια του γυμναστή και θα νιώσετε πολύ πιο άνετοι και σίγουροι.

Μην επηρεάζεστε από την παρουσία των άλλων αρνητικά αλλά θετικά, διότι είναι άτομα που έχουν επιλέξει να γυμνασθούν για το καλό της υγείας και της εμφάνισής τους και το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς. Επίσης, ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ατημέλητοι;

Η γυμναστική είναι βαρετή

Παθιάζεστε τις πρώτες 2-3 εβδομάδες αλλά μετά βαριέστε την επανάληψη των ασκήσεων; Δεν έχετε και εντελώς άδικο. Φανταστείτε να ήσασταν υποχρεωμένοι να τρώγατε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Οπωσδήποτε θα το βαριόσασταν, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη γυμναστική.

Προσπαθήστε λοιπόν να εναλλάσσετε τις ασκήσεις που κάνετε κάθε λίγες εβδομάδες. Δοκιμάστε κάποιες πιο δυναμικές ασκήσεις ή ξεκινήστε και κάτι καινούριο, όπως για παράδειγμα χορό. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να σας γίνει συνήθεια η γυμναστική.

Δώστε στον εαυτό σας μια ευκαιρία πριν εγκαταλείψετε.

‘Είμαι πολύ κουρασμένη’

Το 48% των γυναικών παραδέχεται ότι κάνει ‘κοπάνα’ από τη γυμναστική γιατί νυστάζει. Ωστόσο, η γυμναστική όχι μόνο δεν σας εξαντλεί, αλλά αποδεδειγμένα σας τονώνει κιόλας. Ένας από τους πιο πιθανούς λόγους που νιώθετε εξαντλημένοι είναι το γεγονός ότι το σώμα σας ενδέχεται να αισθάνεται ‘τελματωμένο’, σε λήθαργο, λόγω της πολύωρης εργασίας και του έντονου πνευματικού στρες.

Λίγη άσκηση μικρής διάρκειας θα σας τονώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια με πολύ υγιεινό τρόπο.

‘Δεν έχω αρκετά χρήματα για τον αθλητικό εξοπλισμό’

Ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεστε στην πραγματικότητα είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και η διάθεση να σηκωθείτε από τον καναπέ.

Πήγα και χθες γυμναστήριο

Τέλεια! Αν γυμνάζεστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, είστε στο σωστό δρόμο.

Πηγές:
American Dietetic Association (Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων): http://www.eatright.org/
Sports Cardiovascular & Wellness Nutritionists (Σύλλογος Αθλητικών Διατροφολόγων Αμερικής) www.scandpg.org
Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο