Έχετε πάρει την απόφαση να ξεκινήσετε να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, επιλέξατε το γυμναστήριο που είναι κοντά στο σπίτι σας αλλά ταυτόχρονα καλύπτει και κάποιες άλλες βασικές προδιαγραφές που θέσατε, φορέσατε τη φόρμα σας, ρίξατε την αθλητική σας τσάντα στην πλαϊνή θέση του αυτοκινήτου και ήδη οδηγείτε προς τον προορισμό σας. Στο μυαλό σας τρέχουν τα λόγια του γυμναστή, που πριν δυο μέρες σας έλεγε πως ‘είναι κρίμα να μην εντάξετε κάποιο ή κάποια από τα ομαδικά προγράμματα του γυμναστηρίου μας, στην εβδομαδιαία προπονητική ρουτίνα σας.

Θα σας καθοδηγήσουμε εμείς σε αυτό

Η αλήθεια είναι ότι, το΄χατε φτιάξει αλλιώς μέσα στο μυαλό σας, διάδρομος και βάρη ήταν τόσα χρόνια η συνταγή και οι κυρίες..στην αίθουσα να κάνουν αυτά τα πώς τα λένε..Aerobics και Σουηδική. ‘Δηλαδή θα μπω ξάφνου σε μια αίθουσα με πολλές γυναίκες, θα παίζει δυνατή μουσική και εγώ θα πρέπει να έχω το μυαλό μου στο ρυθμό;’ Έχετε αρχίσει να αγχώνεστε, καθώς ήδη στο τέλος του δρόμου βλέπετε τη φωτεινή επιγραφή του γυμναστηρίου σας και καθώς εσείς αναζητάτε μια θέση για να παρκάρετε, θα προσπαθήσω να σας πω 2-3 πράγματα για το ‘τι χάνατε τόσα χρόνια’

Ο μέσος ασκούμενος

Χρησιμοποιώ την έκφραση αυτή για να εστιάσω στον άντρα ασκούμενο ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τα ‘θέλω’ του και τα έχει συνοψίσει στα ακόλουθα:

Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής του ικανότητας, μείωση του σωματικού του λίπους, μυική τόνωση και διαμόρφωση , ευλυγισία και ευκαμψία, με άλλα λόγια αυτό που μου αρέσει να λέω ‘ισορροπία’ στην προπόνησή του. Όλα τα παραπάνω μπορούν άνετα να επιτευχθούν εντός ..της αιθούσης, άνετα και ευχάριστα,-σημαντικότατη παράμετρος- και με συνεχή καθοδήγηση και ανατροφοδότηση.

Το γκρουπ λειτουργούσε ανέκαθεν και πάντα θα λειτουργεί παρακινητικά, είναι η στιγμή που θες να εγκαταλείψεις και κοιτώντας τον διπλανό σου λες λίγο ακόμη, άλλη μία επανάληψη, άλλα 20΄΄. Να το ξέρετε ότι αυτή η μία επανάληψη είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά !! Στην ενίσχυση του λεγόμενου motivation έρχονται να συμβάλλουν, η ύπαρξη μιας μεγάλης και όμορφης αίθουσας, η επιλογή από πλευράς εκπαιδευτή κατάλληλης μουσικής και βέβαια η ενθουσιώδης παρουσία του ίδιου του εκπαιδευτή.

Το μπέρδεμα της ιστορίας

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και λίγα χρόνια πριν, το άκουσμα και μόνο της λέξης ‘ομαδικά προγράμματα’, παρέπεμπε σε μια αίθουσα με μουσική χορευτική και ένα γκρουπ αποτελούμενο από κορίτσια κατά το 95% να ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς και εξωτικές χορογραφίες.

Αν όχι αυτό, υπήρχε το άλλο σενάριο όπου ένα πλήθος από κοπέλες πλάι από στρωματάκια εκτελούσαν εκατοντάδες επαναλήψεων για κοιλιακούς και πόδια. Υπήρχαν μόνο αυτά; Όχι, αλλά αυτή η εικόνα είχε επικρατήσει και υπό αυτές τις φήμες και περιστάσεις πού να το πάρεις απόφαση να μπεις ‘ως άνδρας’ σε πρόγραμμα ομαδικό.

Η αποκατάσταση της αλήθειας

Πάμε να δούμε μια σειρά από πλεονεκτήματα που σου εξασφαλίζει η αίθουσα:

Ποικιλία προπονητικών ερεθισμάτων, καθώς ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα που είναι σωστά δομημένο, διαθέτει προγράμματα που στοχεύουν σε προσαρμογές αερόβιες (συνεχόμενες αλλά και interval προπονήσεις) και που όσον αφορά τις επιβαρύνσεις του μυοσκελετικού συστήματος θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε με τον all time classic όρο hi impact και low impact.

Προγράμματα δυναμικά με χρήση αλτήρων, μπαρών, λαστίχων ή και άλλων μέσων ,όπως μπάλες, medicine ball, όπου ο στόχος μπορεί να είναι η μυική ενδυνάμωση και διαμόρφωση ή εάν μιλάμε για κάποια μορφή κυκλικής προπόνησης, μπορούμε να στοχεύουμε και σε καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές.

Προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νευρομυικής συναρμογής και της δύναμης, που βελτιώνουν τη στάση του σώματος, αυξάνουν την ευλυγισία και την ευκαμψία του σώματός σου, επομένως σε προστατεύουν από μελλοντικά προβλήματα μυοσκελετικής φύσεως.

  1. Yoga, Pilates και προγράμματα functional που μπορούν να φέρουν διάφορες ονομασίες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
  2. Οικονομία χρόνου, καθώς τα μαθήματα αυτά διαρκούν συνήθως 50 - 60΄, και σωστά συνδυασμένα μέσα σε ένα εβδομαδιαίο κύκλο, σε καλύπτουν πλήρως. Αποφεύγεις λοιπόν την αναμονή σε όργανα και ηλεκτρονικά μηχανήματα…εάν ο χρόνος σε πιέζει ..μη χάνεις άλλο χρόνο
  3. Συνεχή ανατροφοδότηση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να μη βαριέσαι, συνεχές κίνητρο που λαμβάνεις από το γεγονός ότι ο εκπαιδευτής είναι συνεχώς σε εγρήγορση και σε παρατηρεί
  4. Ακόμα και αν είσαι φανατικός οπαδός της προπόνησης σωματοδομής, ειλικρινά στο λέω, μία συνεδρία yoga την εβδομάδα ή ένα έντονο καρδιαναπνευστικό πρόγραμμα την εβδομάδα, μονάχα οφέλη θα είχε στον προγραμματισμό της προπόνησής σου.
  5. Όσον αφορά τα αερόβια προγράμματα,μη θεωρείς ότι αυτά απαραίτητα έχουν να κάνουν με σύνθετες χορογραφίες που θα σε δυσκολέψουν. Για παράδειγμα, θα σου αναφέρω το Body combat της Les mills, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που θα σου ανεβάσει σφυγμούς, θα σε κάνει να ιδρώσεις και να αποδώσεις πολλές θερμίδες αλλά ταυτόχρονα θα βγάλει και τον μαχητή από μέσα σου, καθώς οι κινήσεις του είναι ατόφια βγαλμένες από πολεμικές τέχνες.Ένα πρόγραμμα που λατρεύουν οι κυρίες αλλά και οι κύριοι

Βάρη Vs Oμαδικά προγράμματα

Επίτηδες σε έβαλα σε δίλλημα

Ειλικρινά το ένα μπορεί να αλληλοσυμπληρώσει το άλλο και το όποιο δίλλημα, θα το δεις στο τέλος ότι ήταν ψευδοδίλλημα. Εμπιστεύσου τον γυμναστή σου και άσε τον με βάση το ιστορικό σου, τις ανάγκες, τους στόχους και τα γούστα σου..να σου φτιάξει τον ασφαλέστερο και τον αποδοτικότερο για σένα συνδυασμό.

Ανακεφαλαιώνοντας

Και καθώς ήδη διαβαίνεις την είσοδο του γυμναστηρίου σου νομίζω ότι αν μη τι άλλο έχεις πια την περιέργεια να δοκιμάσεις κάτι άλλο πέρα από το τρέξιμο στο διάδρομο και σειρές επί σειρών στους πάγκους και τις μπάρες. Εμπλούτισε το προπονητικό σου οπλοστάσιο, γνώρισε νέες μορφές άσκησης και κάτι μου λέει μέσα μου, με απόλυτη σιγουριά, ότι σε λίγο καιρό θα λες: Για δες τι έχανα τόσα χρόνια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις