Η απόλαυση ενός γλυκίσματος διαρκεί μερικά λεπτά. Για το κάψιμο των θερμίδων που θα προσλάβουμε με αυτό, μπορεί να χρειαστούν ίσως και περισσότερες από μία ώρες άσκησης.

Για να χάσετε 1 κιλό με την άσκηση, θα πρέπει να κάψετε περίπου 7.000 έως 7.500 θερμίδες. Για την απώλεια αυτών θα χρειαστούν αρκετές προπονητικές ημέρες, μέτριας έντασης.

«Η διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους εξαρτάται από την επίτευξη του ενεργειακού ισοζυγίου».

Αυτό σημαίνει ότι για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να «καίμε» περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε!

Η καλύτερη στρατηγική για την απώλεια βάρους περιλαμβάνει μια διπλή προσέγγιση: Την άσκηση και τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Αυτή είναι η γρηγορότερη διαδρομή για να αδυνατίσετε.

Υπολογίστε

Ξεκινήστε με τον αριθμό των 7.000 θερμίδων. Είναι περίπου το σύνολο των θερμίδων που είναι αποθηκευμένες σε ένα κιλό σωματικού λίπους.
Βελτιώστε την ποιότητα και μειώστε - όπου κρίνετε αναγκαίο - την ποσότητα της διατροφής κατά 500 θερμίδες. Αυτομάτως, τελειώνοντας η εβδομάδα θα παρουσιάσετε ένα αρνητικό ισοζύγιο 3.500 θερμίδων, δηλαδή περίπου ίσο με μισό κιλό λιπώδους ιστού!

Σκεφτείτε ότι μια μεσαία τυρόπιτα έχει περισσότερες από 350 θερμίδες, μια σοκολάτα ξεπερνά τις 500 θερμίδες, ένα κουταλάκι ζάχαρη (κοφτό) έχει 40 θερμίδες, ενώ μια σακούλα πατατάκια μπορεί να ξεπερνά τις 1.000 θερμίδες, καλύπτοντας και όλη την καθημερινή μας ανάγκη για λιπαρά οξέα με λίπη αμφίβολης ποιότητας!

Εάν προσθέσετε στην καθημερινή σας δραστηριότητα περπάτημα ή τρέξιμο σε απόσταση από ένα χιλιόμετρο έως και πέντε θα έχετε μια ημερήσια απώλεια θερμίδων από 100 έως 500. Εξασφαλίζετε και εδώ, έως μισό κιλό λίπους την εβδομάδα! (Ο ακριβής αριθμός των θερμίδων που θα κάψετε εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως το βάρος σας, την ένταση, τηνθερμοκρασία του περιβάλλοντος κλπ).

«Η συστηματική άσκηση εκτός των άλλων ενισχύει τη μυϊκή μάζα, άρα βελτιώνει και τον μεταβολισμό μας».

Η παραπάνω μαθηματική λογική οδηγεί όλους τους ειδικούς να σας βγάζουν προγράμματα διατροφής, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τους και τις ατομικές ιδιαιτερότητες του καθενός.

Συμβουλές

  • Καταγράψτε σε ένα χαρτί τις υπερβολές που κάνετε καθημερινά ή εβδομαδιαίως
  • Αποφασίστε ποιες από αυτές θα διαγράψετε από τις συνήθειές σας
  • Μοιράστε την ημερήσια τροφή σας σε 5 γεύματα (3 κύρια και 2 ενδιάμεσα)
  • Βρείτε μια διαδρομή για περπάτημα ή τρέξιμο που σας αρέσει και είναι τόση, όση χρειάζεστε (π.χ. 3χλμ. ή χρονικής διάρκειας 30 τουλάχιστον λεπτών). Ασκηθείτε τρεις φορές την εβδομάδα με ενδιάμεσα ημέρες ξεκούρασης, για αρχή
  • Το «ραντεβού με τον εαυτό σας» ποτέ μην το αναβάλλετε ή το ακυρώσετε. Θα σας βοηθήσει ένας στόχος π.χ. στο επόμενο 3μηνο θα διανύσω τουλάχιστον 100χλμ. και ένα application για κινητά τηλέφωνα που καταγράφει αυτόματα τις αποστάσεις που διανύετε
  • Έχετε υπομονή με επίκεντρο τον στόχο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;