Οι πολλές άβολες στάσεις και το πιάσιμο στη μέση και στον αυχένα είναι πολύ συνηθισμένα πράγματα για όσους κάνουν δουλειά γραφείου. Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε από το στρες και τη σωματική πίεση που μας προκαλεί η δουλειά είναι τα μικρά διαλείμματα. Ακόμα καλύτερα, για όσους δουλεύετε από το σπίτι, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τα διαλείμματά σας ακόμα πιο αποτελεσματικά – πιο συγκεκριμένα, yoga. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στην yoga για να κάνετε τις παρακάτω στάσεις, και σίγουρα μερικές ολιγόλεπτες επαναλήψεις τους θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε το σώμα σας. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Η στάση του παιδιού

Αδειάστε το γραφείο σας και σταθείτε περίπου 30 εκατοστά μακριά. Τα πόδια σας πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους, και παράλληλα. Βάλτε τις παλάμες σας στο γραφείο και, αργά, σκύψτε μπροστά, γλιστρώντας τα χέρια σας στην επιφάνεια του γραφείου, τεντώνοντας τα χέρια, ώσπου το μέτωπό σας να ακουμπάει στο γραφείο. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα, για να προστατεύουν τη μέση, και έπειτα κλείστε τα μάτια και αφήστε το βάρος του σώματός σας να “πέσει” στους βραχίονες, και το βάρος του κεφαλιού στο μέτωπο, ώστε να ξεκουράσετε τον αυχένα. Αναπνεύστε βαθιά, κρατώντας τη στάση για περίπου ένα λεπτό, ή και παραπάνω. Τα οφέλη αυτής της στάσης είναι το γενικό “τέντωμα” του κορμού, η χαλάρωση της πίεσης του αυχένα και η ξεκούραση του μυαλού.

Η στάση του βουνού

Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά. Ενώστε τα χέρια σας μπροστά σας, με τις παλάμες να βλέπουν προς τα έξω, και υψώστε τα προς το ταβάνι, αναπνέοντας βαθιά καθώς τεντώνετε το σώμα σας. Μετά από μερικές αναπνοές, χαμηλώστε τα χέρια σας αργά. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστείτε. Αυτή η στάση ρυθμίζει την αναπνοή, και βοηθά στην καλύτερη στάση του σώματος.

Η στάση του πολεμιστή

Σταθείτε δίπλα σε μια καρέκλα δίχως ροδάκια, με το κάθισμά της περίπου 60 εκατοστά μακριά από εσάς. Βάλτε το πόδι σας πάνω στο κάθισμα, με τα δάχτυλα των ποδιών να βλέπουν στην αντίστροφη κατεύθυνση. Σκύψτε ελαφρά προς το υψωμένο πόδι, αλλά σιγουρευτείτε πως το γόνατό σας δεν θα προσπεράσει το επίπεδο των δαχτύλων του ποδιού. Ανοίξτε τα χέρια, ώστε να βρίσκονται παράλληλα με το πάτωμα, με το μπροστινό σας χέρι να φτάνει πάνω από το λυγισμένο γόνατο, και το πίσω χέρι να εκτείνεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Παραμείνετε στη θέση για τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές. Αλλάξτε πλευρά. Έτσι, θα τεντώσετε το στήθος σας, τους ώμους και ολόκληρα τα χέρια σας. Επίσης, δυναμώνετε τα πόδια και ξεκουράζετε την μέση.

Καθιστό άνοιγμα γοφών

Καθίστε σε μια καρέκλα χωρίς ροδάκια. Με την πλάτη ίσια, τοποθετήστε το δεξί σας πέλμα πάνω από το αριστερό γόνατο, με τα δάχτυλα του δεξιού ποδιού να στρέφονται στην αντίθετη κατεύθυνση από εσάς. Κρατώντας το κάθισμα και από τις δύο πλευρές, σκύψτε προς τα εμπρός, κοιτώντας το πάτωμα. Παραμείνετε στην στάση για τρεις με πέντε αναπνοές και σηκωθείτε αργά. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Αυτή η στάση ξεκουράζει πολύ την μέση.

Καθιστό στρίψιμο της σπονδυλικής στήλης

Ενώ κάθεστε, με τα πέλματα ακουμπισμένα στο πάτωμα και τα γόνατα να βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ισιώστε την πλάτη και τοποθετείστε το αριστερό σας χέρι στο εξωτερικό του δεξιού γονάτου. Το δεξί σας χέρι μπορεί είτε να είναι ακουμπισμένο στη μέση σας, είτε να κρατάει την άκρη της καρέκλας από πίσω. Με αργές κινήσεις, στρίψτε, κοιτώντας πάνω από τον δεξί σας ώμο, και παραμείνετε για τρεις με πέντε αναπνοές. Επιστρέψτε στην αρχική σας στάση αργά, και επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά. Αυτή η στάση βοηθά τη σπονδυλική στήλη και ενισχύει την κινητικότητά μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο