Σπορ και κίνηση είναι μέσα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι καρκινοπαθείς όμως κάνουν δύσκολα το πρώτο βήμα προς την κίνηση. Αιτία; Σύμφωνα με ειδικούς, μετά τη διάγνωση, τις περισσότερες φορές η κίνηση των ασθενών περιορίζεται. Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία αποκαλύπτει ότι μόλις ο γιατρός κάνει διάγνωση καρκίνου, ο ασθενής μειώνει την κινητικότητά του κατά 30%.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η σωματική ακινησία και αυτό διότι η επιστημονικά τεκμηριωμένη κινησιοθεραπεία έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: να αφαιρέσει το φόβο από τους καρκινοπαθείς ότι κάνουν κάτι λάθος με το να ασκούνται σωματικά.

Τα οφέλη από την άθληση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την ασθένεια είναι σημαντικά. Η δύναμη και η ανθεκτικότητα των ασθενών ενισχύονται, ενώ οι στρεσογόνες ορμόνες, που προκαλούν τη γήρανση των κυττάρων αλλά και τον καρκίνο, μειώνονται.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ελαττώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να κάνει πιο ανεκτή τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, περιορίζοντας την κόπωση και τη ναυτία που συχνά τη συνοδεύουν. Και δεν χρειάζεται να γυμναστεί κάποιος σκληρά: ακόμα και λίγες ασκήσεις στο σπίτι να κάνει, μπορεί να ωφεληθεί.

Το σίγουρο είναι ότι η αποδοχή των σπορ και της κίνησης ως συνοδευτικής θεραπείας στους καρκινοπαθείς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί ο αριθμός να είναι περιορισμένος.

Και φυσικά, όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της άθλησης για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα της παχυσαρκίας. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί, η συστηματική γυμναστική είναι μία «θαυματουργή θεραπεία» που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι θεαματικό: λίγο περισσότερο περπάτημα ή λίγες δουλειές στο σπίτι περισσότερες την ημέρα, είναι ό,τι χρειάζεται.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management