Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της γυμναστικής; Και όμως, μπορούμε, και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ασκήσεις είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με διαβήτη να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους, και η γυμναστική, εκτός από το κάψιμο των περιττών θερμίδων, κάνει τους μύες μας να απορροφούν περισσότερη ζάχαρη. Ένας καλός στόχος για αρχή είναι ασκήσεις με βάρη δύο φορές την εβδομάδα, και αεροβική γυμναστική είτε για 5 μισάωρα την εβδομάδα, είτε για 3 πενηντάλεπτα.

Για κάθε μία από τις παρακάτω ασκήσεις, ξεκινήστε με ένα σετ 10-15 επαναλήψεων, με διάλειμμα 30-120 δευτερολέπτων ανάμεσα στα σετ. Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη αντίσταση τον πρώτο καιρό.

Κάμψεις δικεφάλων

Η πλέον γνωστή άσκηση για την ενδυνάμωση των δικεφάλων. Πιάστε από έναν αλτήρα σε κάθε χέρι και, εναλλάξ, λυγίστε το χέρι σας προς τα μέσα, φέρνοντάς το προς τον ώμο σας. Επιστρέψτε το χέρι σας στην αρχική του θέση, αργά.

Εκτάσεις τρικεφάλων

Σταθείτε με το ένα πόδι ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο, και κρατήστε έναν αλτήρα με τα δύο χέρια. Αργά, σηκώστε τον αλτήρα πάνω από το κεφάλι. Λυγίστε τους αγκώνες και χαμηλώστε το βάρος πίσω από το κεφάλι σας. Τα μπράτσα σας πρέπει να είναι κάθετα στο πάτωμα.

Πιέσεις ώμων

Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση είτε όρθιοι, είτε καθιστοί. Κρατήστε από έναν αλτήρα σε κάθε χέρι, και σηκώστε τους μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο των αυτιών σας. Οι αγκώνες σας πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία και αυτή είναι η αρχική σας θέση. Έπειτα, υψώστε τους αλτήρες προς τα πάνω, μέχρι να τεντώσουν τα χέρια σας. Αργά, επιστρέψτε τα χέρια στην αρχική θέση.

Πιέσεις στήθους

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Κρατήστε από έναν αλτήρα σε κάθε χέρι και υψώστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος. Κρατήστε τα εκεί για ένα δευτερόλεπτο και φέρτε τα αργά προς το στήθος.

Ροκανίσματα για κοιλιακούς

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι. Σφίξτε τους κοιλιακούς σας και σηκώστε τον κορμό σας από το πάτωμα, προς τα εμπρός. Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση αργά, φροντίζοντας η μέση σας να μην σηκώνεται ποτέ από το πάτωμα.

Σανίδα

Ξαπλώστε μπρούμυτα, με τους αγκώνες ακριβώς κάτω από τους ώμους. Από αυτή την στάση, σφίξτε τους κοιλιακούς σας και σηκώστε τον κορμό και τους μηρούς από το πάτωμα, στηριζόμενοι μονάχα στα δάχτυλα των ποδιών και στους βραχίονες. Παραμείνετε σε αυτή τη στάση για 5 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση, κρατώντας την πλάτη σας ίσια.

Καθίσματα

Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Λυγίστε τα γόνατα και χαμηλώστε το σώμα σας, σαν να κάθεστε σε καρέκλα. Οι μηροί πρέπει να βρίσκονται παράλληλα με το πάτωμα, και τα γόνατα δεν πρέπει να ξεπεράσουν το επίπεδο των δαχτύλων των ποδιών.

Προβολές

Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Κάντε ένα βήμα μπροστά με το δεξί σας πόδι, λυγίζοντας το γόνατο προς το πάτωμα. Ο αριστερός σας μηρός πρέπει να είναι σχεδόν παράλληλος με το πάτωμα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση, και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Για να κάνετε τις προβολές πιο δύσκολες, μετά από λίγο καιρό, κρατήστε στα χέρια σας αλτήρες.

  • Πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, υπάρχει ο κίνδυνος για υπογλυκαιμία. Έχετε ένα σνακ κοντά σας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.
  • Αν, πάλι, παίρνετε ινσουλίνη, μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη δόση σας πριν και μετά την γυμναστική.
  • Μην κάνετε ποτέ ασκήσεις με βάρη ή έντονη αερόβια γυμναστική αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στα μάτια σχετικά με τον διαβήτη, καθώς η άσκηση μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση. Αν έχετε νευρική βλάβη στα πόδια, μην κάνετε ασκήσεις που απαιτούν να είστε όρθιοι.

 Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία