Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Είναι μια υπενθύμιση πως πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να παραμείνει δραστήρια.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η γυμναστική κατά την εμμηνόπαυση;

Είτε γυμναζόσασταν τακτικά για χρόνια, είτε όχι, η γυμναστική κατά την εμμηνόπαυση έχει πολλά σημαντικά οφέλη.

  • Προλαμβάνει την αύξηση βάρους: Οι γυναίκες χάνουν μυϊκή μάζα και παίρνουν λίπος στην κοιλιά, στην εμμηνόπαυση. Ακόμα και λίγη γυμναστική μπορεί να προλάβει αυτή την αύξηση λίπους.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού: Η γυμναστική κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση βοηθά στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και βάρους, κάτι που παίζει ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού.
  • Ενισχύει τα οστά: Η γυμναστική μπορεί να καθυστερήσει τη φθορά των οστών μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
  • Μειώνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών: Η αύξηση βάρους που προκαλεί η εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Η τακτική γυμναστική μπορεί να ελαττώσει σημαντικά αυτό τον κίνδυνο.
  • Ανεβάζει τη διάθεση: Τέλος, η γυμναστική αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να φέρει η εμμηνόπαυση.

Για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες, οι ειδικοί προτείνουν και αερόβια άσκηση αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Προσπαθήστε να κάνετε:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης την εβδομάδα.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, μία μισάωρη βόλτα για γρήγορο περπάτημα μετά το φαγητό αποτελεί καλή αρχή. Όσο πιο δυνατή νιώθετε με τον καιρό, τόσο θα αυξάνετε τους στόχους σας. Επιπλέον, το να γυμνάζεστε με παρέα μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

Οι καλύτερες επιλογές για γυμναστική κατά την εμμηνόπαυση:

Αερόβια άσκηση: Το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε πλάνου γυμναστικής. Δοκιμάστε γρήγορο περπάτημα, jogging, ποδηλασία ή κολύμβηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς θα σας κάνει καλό. Αν είστε αρχάρια, ξεκινήστε με 10 λεπτά ελαφριάς άσκησης ημερησίως και αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια, σταδιακά.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το σωματικό σας λίπος, να χτίσετε πιο δυνατούς μύες και να κάψετε θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Δοκιμάστε ασκήσεις με αλτήρες, για παράδειγμα.

Διατάσεις: Οι διατάσεις θα βελτιώσουν πολύ την ευλυγισία σας. Κάντε διατάσεις μετά από κάθε session άσκησης, όταν οι μύες σας θα είναι ζεσταμένοι και περισσότερο δεκτικοί.

Ασκήσεις ισορροπίας και σταθερότητας: Σκεφτείτε δραστηριότητες όπως η yoga και το τάι-τσι. Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού