Η ανάγκη για αερόβια άσκηση έχει γίνει πιεστική και επιτακτική στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με τη μηχανή και μας επέβαλε έναν αυτοματοποιημένο καθιστικό, αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής.

Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει ο κινητικός περιορισμός, δηλαδή η υποκινητικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί με την αερόβια άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όταν λέμε αερόβια άσκηση εννοούμε το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία, το γρήγορο βάδισμα, την άσκηση σε ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο και γενικά φυσικές δραστηριότητες που έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια για να προκαλέσουν τις απαραίτητες καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές.

Οι ασκήσεις

Ισομετρικές
Αυτές που συστέλλουν τους μύες χωρίς να προκαλούν κίνηση και απαιτούν λίγο ή καθόλου οξυγόνο.
Ισοτονικές
Αυτές που συστέλλουν τους μύες και προκαλούν κίνηση χωρίς να απαιτούν πολύ οξυγόνο.
Αναερόβιες
Αυτές που απαιτούν πολύ οξυγόνο αλλά είναι πολύ σύντομες για να έχουν ευεργετική επίδραση.
Αερόβιες
Αυτές που απαιτούν αρκετό οξυγόνο και διαρκούν αρκετά για να έχουν φανερό αποτέλεσμα.

Αερόβια ικανότητα
Είναι ο γενικός δείκτης της λειτουργικής προσαρμοστικότητας του οργανισμού και τη μετράμε για να σταθμίσουμε τη βιολογική αξία του ατόμου. Ο ανώτατος όγκος οξυγόνου που μπορούν να καταναλώσουν οι ιστοί ενός ατόμου στη μονάδα χρόνου, ονομάζεται μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και εκφράζει την αερόβια ικανότητα του ατόμου.

Αναερόβια ικανότητα
Η ικανότητα των μυϊκών κυττάρων να παράγουν ενέργεια χωρίς οξυγόνο.

Φυσική κατάσταση
Ο όρος φυσική κατάσταση, που αντιστοιχεί στον όρο physical fitness, έχει μεγάλη εννοιολογική ευρύτητα και σημαίνει γενικά την ικανότητα του ατόμου να καταβάλει μυϊκή προσπάθεια χωρίς να κουράζεται.
Έτσι ένα άτομο με καλή φυσική κατάσταση πραγματοποιεί τις καθημερινές του ασχολίες με ζωντάνια και περισσεύει αρκετή ενέργεια για ενασχολήσεις στον ελεύθερο χρόνο του και ακόμη για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών. Η φυσική κατάσταση δεν αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη ικανότητα, αλλά σε ένα φάσμα ικανοτήτων. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η φυσική κατάσταση είναι ένας γενικός δείκτης του βιολογικού δυναμικού του ατόμου και αποτελεί την συνισταμένη πολλών παραγόντων.
Η φυσική κατάσταση είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από παράγοντες υγείας και παράγοντες κινητικής ή αθλητικής απόδοσης.

Παράγοντες υγείας:
1. Καρδιοαναπνευστική λειτουργία
2. Μονοσκελετική λειτουργία
3. Σωματική σύσταση

Παράγοντες κινητικής απόδοσης:
1. Μυϊκή ισχύς
2. Ταχύτητα κάτω και άνω άκρων
3. Ισορροπία του σώματος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!