Η μάχη με τον καρκίνο του μαστού δεν είναι εύκολη, ειδικά αν είστε μητέρα. Είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας, και οι φόβοι, οι ανησυχίες αλλά και η κόπωση απειλούν ανά πάσα στιγμή να τσακίσουν το ηθικό σας. Ελπίζουμε οι παρακάτω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες…

*Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Ναι, μπορεί να μην φροντίζατε και τόσο την διατροφή σας, και κάποτε μπορεί να καπνίζατε, αλλά τώρα χρειάζεστε την δύναμή σας για να καταπολεμήσετε αυτή την ασθένεια, όχι για να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

*Η διάγνωση μπορεί να σας γεμίσει άγχος, να σας προκαλέσει πανικό, αλλά πρέπει πρώτα να πάρετε μια ανάσα. Μην ξεσπάσετε αμέσως, και ειδικά μπροστά σε κάποιο μικρό παιδί, και θυμηθείτε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος.

*Πρέπει να σκεφθείτε πώς θα μεταδώσετε τα νέα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν χρειάζονται υπερβολές, και δεν είναι καθόλου ντροπιαστικό να ζητήσετε βοήθεια, αν νιώθετε ότι την έχετε ανάγκη. Αν πιστεύετε ότι οι υποχρεώσεις σας είναι υπερβολικά πολλές για να τα καταφέρετε, ζητήστε βοήθεια. Αν αισθάνεστε άσχημα ψυχολογικά, ζητήστε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνη σας, κανείς δεν έχει αυτή την απαίτηση από εσάς, και δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα.

*Μην ασχολείστε με την εμφάνισή σας. Αν θέλετε να περιποιείστε τον εαυτό σας, κάντε το για εσάς. Οι αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος και η θεραπεία του στην εμφάνισή σας δεν πρόκειται να μείνουν για πάντα, και το πιο σημαντικό είναι η υγεία σας.

*Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται. Οι στατιστικές λένε πως τα ποσοστά επιβίωσης είναι πάρα πολύ μεγαλύτερα, άρα να θυμάστε ότι η ιστορία σας δεν έχει τελειώσει εδώ.

*Αν το παιδί σας βρίσκεται στην εφηβεία, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι παρά τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την περίοδο (και επηρεάζουν, όπως ξέρουμε, την συμπεριφορά του παιδιού), στις περιπτώσεις καρκίνου, η βοήθεια που προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς τους είναι πάρα πολύ σημαντική. Μην ανησυχείτε για τα παιδιά σας, λοιπόν· βρίσκονται δίπλα σας.

*Αν το παιδί σας είναι αρκετά μικρό για να κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει, ή αν φοβάστε πως δεν θα αντιδράσει καλά, δεν είναι έγκλημα να μην του αποκαλύπτετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την θεραπεία σας.

*Δεν γίνεται να καταπολεμάτε τον καρκίνο και ταυτόχρονα να είστε η σούπερ μαμά. Ο/η σύντροφός σας, ή κάποιος καλός φίλος μπορεί να σας βοηθήσει. Αλλά ακόμα κι αν είστε single μητέρα, και δεν έχετε άμεσα κάποιο άτομο που να μπορεί να σας βοηθήσει, τα παιδιά σας θα είναι μια χαρά. Αυτό που προέχει είναι η υγεία σας.

*Τα ενήλικα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν ενεργά να σας βοηθήσουν, μιλώντας με γιατρούς και οργανώνοντας την θεραπεία σας. Αν νιώσετε ότι σας πιέζουν, και ότι παίρνουν όλες τις αποφάσεις σας για εσάς, μπορείτε να τους πείτε ευγενικά να υποχωρήσουν. Τελικό λόγο στις αποφάσεις της ζωής σας έχετε μόνο εσείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου