Περπάτημα: Ένα βήμα προς την υγεία και την ευτυχία

Δεν χρειάζεται να περπατάτε 20 χιλιόμετρα για να αποκτήσετε τα οφέλη του περπατήματος. Στην πραγματικότητα, το βάδισμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για έναν άνθρωπο που κάνει καθιστική ζωή να αρχίσει ένα πρόγραμμα άσκησης, δηλώνει η ειδικός Shirley Archer.

Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος τραυματισμού με το περπάτημα, δηλώνει. Είναι άνετο, εύκολο, και στοιχίζει λίγο. Ότι χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.

Επιπλέον, μπορεί να είναι ευχάριστο, πράγμα που ισοδυναμεί με τη μισή μάχη όταν πρόκειται να μείνετε προσηλωμένος σε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την άσκηση σαν φάρμακο, δηλώνει η ειδικός Archer. Δεν είναι. Μπορεί να είναι διασκεδαστική και να αρχίσει το σώμα να την αγαπά.

Από ιατρική σκοπιά, τα οφέλη του βαδίσματος είναι αδιαμφισβήτητα, δηλώνει ο ορθοπεδικός χειρούργος John Yocum, από το Αρκάνσας. Η άσκηση που βοηθάει το καρδιαγγειακό, όπως το περπάτημα, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και τον μυϊκό τόνο καθώς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τον κίνδυνο εγκεφαλικού και των τραυματισμών.

Επιπλέον, βελτιώνει τη δύναμη γύρω από τις αρθρώσεις και μπορεί να βοηθήσει στις εκφυλιστικές νόσους των αρθρώσεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα οφέλη. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως η βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας ή ευτυχίας με την άνοδο των επιπέδων των ενδορφινών.

Η Archer, που προπονεί πολλούς αρχάριους, δηλώνει ότι εμφανίζουν κάποιου είδους ‘ξύπνημα’ όταν αρχίζουν την άσκηση. Αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα, έτσι κοιμούνται καλύτερα, διαχειρίζονται το στρες καλύτερα και αποκτούν περισσότερη ενέργεια με το πέρασμα του χρόνου.

Ως αποτέλεσμα βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή τους.

Όταν μπορείτε να βρείτε κάποιον που να σας συνοδεύσει στο περπάτημα είναι ακόμα καλύτερη ιδέα.

H αθλήτρια και ολυμπιονίκης Julie Isphording συνιστά να βρίσκετε κάποιον φίλο με τον οποίο να συναντιέστε κάπου, για να πηγαίνετε για περπάτημα. Αυτό βοηθά στο να γίνει η άσκηση μέρος της καθημερινότητας και να την περιμένει κάποιος με χαρά.

Έτσι μοιάζει περισσότερο παιχνίδι παρά άσκηση.

Η κοινωνική στήριξη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει κάποιος σε ένα πρόγραμμα, σημειώνει η Archer. Ακόμα και ένας σκύλος μπορεί να ενισχύσει την άσκηση.

Η Isphording προτείνει οι αρχάριοι να κρατούν ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν την πρόοδό τους. Έτσι όταν κάποια στιγμή αποθαρρυνθείτε και θεωρήσετε ότι δεν προχωράτε μπορείτε να δείτε την πρόοδό σας στο ημερολόγιο, το πόσο μακριά έχετε φτάσει.

Μέχρι πριν ένα μήνα μπορεί να μην κάνατε ούτε χιλιόμετρο και τώρα περπατάτε τρία. Συνιστά να καταγράφετε τα πάντα, τον καιρό, το πώς αισθανόσαστε εκείνη τη μέρα, με ποιόν πήγατε για περπάτημα και πόσο μακριά περπατήσατε.

Η αρχή…

Μην παραβλέπετε το θέμα των παπουτσιών. Ο Yocum συμβουλεύει όλους τους ασκούμενους να αγοράσουν ένα καλό ζευγάρι παπούτσια γα περπάτημα ή τρέξιμο με υποστήριξη καμάρας και την κατάλληλη εσωτερική επένδυση για να εμποδιστούν οι τραυματισμοί.

Τα παπούτσια είναι το μόνο μέρος του εξοπλισμού που χρειάζεστε, δηλώνει η Isphording. Έτσι, ξοδέψτε αρκετά. Αν επιλέξετε παπούτσι για βάδισμα ή τρέξιμο πηγαίνετε σε εξειδικευμένο μαγαζί και δοκιμάστε να σας ταιριάζει.

Βάλτε στόχο πέρα από αυτόν της απώλειας βάρους και της καλύτερης υγείας. Τι θα λέγατε σχετικά με το να κάνετε περίπατο για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να σχεδιάσετε ένα ταξίδι στη Γαλλία για περπάτημα, αναρωτιέται η Isphording.

Θέστε ένα στόχο που είναι πέρα από το τρέχον πεδίο δράσης σας αλλά που μπορείτε να κατορθώσετε και θα σας βοηθήσει να μείνετε εστιασμένοι.

Ακόμα και αν ακολουθήσετε όλα τα tips για να μείνετε κινητοποιημένοι, δεν είναι πάντα εύκολο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Archer διδάσκει στους πελάτες της να δέχονται το γεγονός ότι δεν θα θέλουν πάντα να ασκούνται. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ενέργεια και να νιώθετε άβολα ορισμένες στιγμές. Είναι μέρος της διαδικασίας της συνήθειας του σώματος.

Δεν σημαίνει ότι οπισθοδρομείτε. Όταν αρχίζει ένα πρόγραμμα περπατήματος οι ειδικοί συμβουλεύουν να αρχίζετε αργά, μετά να διανύετε μεγαλύτερες αποστάσεις και περισσότερο χρόνο στο δρόμο. Ακόμα και αν τα 10 λεπτά είναι όσο μπορείτε αρχικά να αντέξετε είναι μια αρχή.

Να είστε ικανοποιημένοι και να προσπαθήσετε για 15 σε δυο μέρες.

Να προοδεύσετε με ρυθμό που μπορείτε να αντέξετε. H Isphording το ονομάζει ‘τεστ ομιλίας’. Θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε όταν περπατάτε. Καθώς το σώμα θα αρχίσει να αισθάνεται πιο άνετα, προσθέτει η Archer, ανεβάστε λίγο το ρυθμό.

Να θυμάστε την ασφάλεια

Να θυμάστε, σημειώνει ο Yocum, ότι το περπάτημα μπορεί να μην ενδείκνυται για όλους. Συνιστά όσοι έχουν εκφυλιστική πάθηση στα κάτω άκρα, όπως αρθρίτιδα ή καρδιαγγειακή νόσο να δουν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Ορισμένα συμπτώματα αρθρίτιδας μπορεί να χειροτερεύσουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ενδεχομένως να θέλετε να περπατήσετε σε μαλακή επιφάνεια όπως ή να αποφασίσετε να κολυμπήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα στατικό ποδήλατο.

Πρόσφατες έρευνες από το CDC έχουν υποδείξει ότι ακόμα και η μέτρια άσκηση μπορεί να δώσει σημαντικά οφέλη.

Οι ειδικοί συμφωνούν λέγοντας ότι, ενώ είναι καλό να δουλεύει κάποιος 45 έως 60 λεπτά τη μέρα θα μπορούσε να ωφεληθεί ακόμα και από άσκηση που διαρκεί 30 ή ακόμα και 20 λεπτά. Και ελπίζουν ότι όταν αρχίσουν το περπάτημα, οι άνθρωποι δεν θα τα παρατήσουν.

Φυσιολογικά είμαστε ενεργητικά πλάσματα, δηλώνει η Archer. Έχουμε σχεδιαστεί για να κινούμαστε. Δεν είναι φυσιολογικό για μας να κάνουμε καθιστική ζωή. Χρειαζόμαστε τη μυϊκή διέγερση. Χρειαζόμαστε την εγκεφαλική διέγερση.

Σε τελική ανάλυση η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας πολύ καθιστική. Δεν πρόκειται για ελάττωμα του χαρακτήρα μας. Είναι που το περιβάλλον μας είναι τέτοιο που δεν έχουμε αρκετή δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας κι έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε ενεργητικά, όπως το να προτιμούμε τη σκάλα από το ασανσέρ.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου