Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι επαγγελματίας αθλητής ή αθλείται ερασιτεχνικά, πρέπει να ακολουθεί κάποιες γενικές διατροφικές αρχές για να διατηρεί την υγεία, αλλά και την αθλητική του απόδοση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι αθλούμενοι, γενικότερα, είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 1,5-2 lt υγρά καθημερινά για να αναπληρώσει τις απώλειες.

Οι απώλειες, όμως, κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι σαφώς μεγαλύτερες, εξαιτίας της εφίδρωσης. Ο βαθμός εφίδρωσης εξαρτάται κυρίως από την ένταση της άσκησης και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε περιπτώσεις έντονης άσκησης σε θερμό περιβάλλον, έχουν αναφερθεί απώλειες υγρών που ξεπερνούν ακόμα και το 1 lt / ώρα.

Αν και το νερό αποτελεί συνήθως την πρώτη μας επιλογή για την ενυδάτωση του σώματός μας, μια σειρά άλλων υγρών μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην πρόσληψη υγρών, όπως οι χυμοί, η σόδα, το τσάι, ο καφές και αθλητικά ποτά.

Τα αθλητικά ποτά, αν και διαφέρουν στην ακριβή σύστασή τους, συνήθως περιέχουν ποσότητες απλών υδατανθράκων και μικρές ποσότητες ηλεκτρολυτών (δηλαδή νάτριο, κάλιο και χλώριο). Το πλεονέκτημά τους έναντι των άλλων υγρών είναι ότι παράλληλα με την ενυδάτωση, προσφέρουν υδατάνθρακες ως άμεσα 'καύσιμα' για τον οργανισμό και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά την εφίδρωση.

Επίσης, εξαιτίας της ευχάριστης γεύσης τους αποτελούν μια πολύ πιο ελκυστική επιλογή ενυδάτωσης.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο