Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αρχίσει, και κάθε μέρα παρακολουθούμε τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να προσπαθούν να κατακτήσουν το χρυσό. Η αντοχή και η δύναμή τους, όπως και το πόσο εύκολα φαίνεται ότι κάνουν όλα αυτά που κάνουν, μπορεί να μας κάνουν να απορήσουμε κάποιες φορές. Ακόμα χειρότερα, η δική τους υπερπροσπάθεια κάνει τις δικές μας προσπάθειες να είμαστε πιο γυμνασμένοι να ωχριούν λιγάκι… αλλά δεν θα έπρεπε.

Όπως οι Ολυμπιονίκες έχουν έναν σκοπό προς τον οποίο προπονούνται, έτσι και εμείς έχουμε τον δικό μας· καλύτερο σώμα, καλύτερη υγεία. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμα και αν δεν έχουμε δικό μας προπονητή ή ολόκληρη ομάδα που να δουλεύει μαζί μας έξι ημέρες την εβδομάδα, μπορούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας, και να ασκηθούμε όπως ένας Ολυμπιονίκης. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό;

Η πίεση, αλλά και η ξεκούραση, πρέπει να είναι έντονες

Πολλές φορές, όταν γυμναζόμαστε, προσπαθούμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο να βάλουμε τα δυνατά μας. Και, μετά από λίγο καιρό, είμαστε τόσο εξαντλημένοι που δεν θέλουμε να ξανακούσουμε τη λέξη γυμναστική. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να δίνουμε την ίδια ένταση και στις μέρες σκληρής γυμναστικής, αλλά και στις πιο χαλαρές μας μέρες. Το οποίο σημαίνει ότι τις μέρες που θα κουραστούμε, θα κουραστούμε πολύ, και τις μέρες που ασκήσεις μας θα είναι χαλαρές, θα είναι πολύ χαλαρές. Αν το βάζαμε σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10, οι σκληρές μέρες πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στο 8, ενώ οι χαλαρές γύρω στο 3-4.

Η ξεκούραση είναι πάρα πολύ σημαντική

Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας πιέζεται και στρεσάρεται, και αυτό κάνει την ξεκούραση να έχει τεράστια σημασία. Ενώ ξεκουραζόμαστε μετά τη γυμναστική, το σώμα μας αυξάνει τη μυϊκή του μάζα και τη δύναμή του και βελτιώνει την καρδιαγγειακή του λειτουργία. Φροντίστε, λοιπόν, να ξεκουράζεστε όσο πρέπει από τη γυμναστική σας και να αναπληρώνετε τη χαμένη σας ενέργεια με υγιεινές τροφές και πολύ νερό—όπως και καλής ποιότητας ύπνο.

Η συμμετρία είναι σύμμαχος

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να λειτουργεί καλύτερα όταν είναι συμμετρικό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ασκήσεις σας πρέπει να έχουν ποικιλία. Το να κάνετε τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά σημαίνει ότι με τον καιρό θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, και πως το σώμα σας δεν θα είναι εξίσου γυμνασμένο. Επιπλέον, κινδυνεύετε από τραυματισμούς, λόγω υπερβολικής χρήσης των ίδιων μυών. Τέλος, η ποικιλία θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, καθώς το διατηρεί ενδιαφέρον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]