Μιας και πολλοί από εμάς προσέχουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας και ίσως προσπαθούμε να χάσουμε και λίγο βάρος, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι φίλοι σας (ιδίως αν είναι λεπτοί) μπορεί να υπομονεύσουν την προσπάθεια σας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι φίλοι που δεν έχουν πρόβλημα βάρους αλλά τρώνε πολύ θα μπορούσαν πολύ εύκολα να…σας παχύνουν!

H 'παχυσαρκία είναι προφανώς ένα τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας' αναφέρουν οι συντάκτες Brent McFerran, Darren W. Dahl (πανεπιστήμιο της βρετανικής Κολούμπια), Gavan J. Fitzsimons (Πανεπιστήμιο του Ντιούκ), και Andrea C. Morales (κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα).

'Αποφασίσαμε λοιπόν να ερευνήσουμε πώς οι επιλογές μερίδων και τροφίμων κάποιου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποσότητα που τρώνε οι γύρω του'.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 210 φοιτητές για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που φαινομενικά αφορούσε την προσοχή μιας ταινίας στον κινηματογράφο. Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να καθήσουν μαζί με έναν άλλο σπουδαστή για τη μελέτη.

Ο άλλος σπουδαστής ήταν όμως στην πραγματικότητα μέλος της ερευνητικής ομάδας και ήταν λεπτός. Αλλά κατά περιόδους αυτός ο ίδιος ερευνητής φορούσε μια 'αμφίεση παχυσαρκίας',  που τον έκανε να εμφανίζεται ως παχύσαρκος.

Έτσι λοιπόν, σε όλους τους σπουδαστές προσφέρθηκαν σνακ για να τσιμπολογούν βλέποντας ταινίες. Ο μυστικός ερευνητής εξυπηρετήθηκε πρώτα, και διάλεξε μια μερίδα (μεγάλη ή μικρή) και μετά προσέφερε στο συμμετέχοντα σπουδαστή την ίδια ποσότητα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέγεθος μερίδας που αποδέχτηκαν οι σπουδαστές επηρεάστηκε από το μέγεθος μερίδας που επιλέχτηκε από το μυστικό ερευνητή, ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

'Οι περισσότεροι συμμετέχοντες πήραν μια μερίδα παρόμοια με αυτή που πήρε ο ερευνητής', εξηγούν οι συντάκτες. 'Εντούτοις, είναι σαφές ότι ποσότητα που κάθε πρόσωπο πήρε, και η ποσότητα που τελικά έφαγε εξαρτήθηκε από το εάν ο σύντροφός τους ήταν λεπτός ή παχύσαρκος κι όχι από το μέγεθος της μερίδας'.

Το εκπληκτικό είναι ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να μιμηθούν τα μεγέθη μερίδας του λεπτού συντρόφου αλλά, όταν έβλεπαν τον ερευνητή μεταμφιεσμένο παχύσαρκο, οι ρύθμιζαν προς τα κάτω την ποσότητα που έτρωγαν. 'Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν, από τις επιλογές μερίδας άλλων ανθρώπων', αναφέρουν οι συντάκτες.

Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι το βάρος του ατόμου με το οποίο δειπνείτε μπορεί να σας 'ξεγελάσει' στην επιλογή μεγέθους της δικιάς σας μερίδας σε κάθε περίπτωση. 'Δηλαδή, εάν ένας σωματώδης συνάδελφος τρώει πολύ, είναι πιο πιθανό να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά σας και να φάτε λιγότερο.

Από την άλλη μεριά όμως, ένας λεπτός φίλος που τρώει πολύ, πιθανότατα θα σας παρασύρει και εσάς μιας και δεν θα δώσετε τόση σημασία στη μερίδα…' καταλήγουν οι τρεις συντάκτες.

Πηγές:
Brent McFerran, Darren W. Dahl, Gavan J. Fitzsimons, and Andrea C. Morales. I’ll Have What She's Having: Effects of Social Influence and Body Type on the Food Choices of Others. Journal of Consumer Research, 2009

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο