Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος; Οι γυναίκες συχνά βρίσκουν δυσκολότερη την απώλεια κιλών σε σχέση με τους άντρες. Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι το γυναικείο σώμα έχει την τάση να διατηρείται σε συγκεκριμένη ποσότητα λίπους.

Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να αποδοθεί άμεσα στον τρόπο ζωής και σε παγίδες-περιλαμβανομένων αρκετών που μπορεί να ξεπεραστούν εύκολα. Ακολουθούν 10 παγίδες που θέλουν προσοχή.

Ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού

Αν η όρεξή σας είναι υγιής δεν θα πρέπει να παραβλέπετε και την προσοχή στο μέγεθος της μερίδας. Ειδικοί δηλώνουν ότι αποτελεί αναγκαίο μέρος ενός αποτελεσματικού πλάνου απώλειας βάρους.

Η διαιτολόγος Marisa Sherry, από τη Νέα Υόρκη, δηλώνει ότι όταν είστε στρεσαρισμένος ή κουρασμένος είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε πότε ορμήσατε στο κουτί με τα μπισκότα. Είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πόσα μπισκότα παίρνετε ή πόσο πίνετε; Στο τέλος της ημέρας όλα αθροίζονται.

Για να συνειδητοποιήσετε πόσο τρώτε σχεδιάστε την καθημερινή κατανάλωση τροφής. Να ξέρετε πότε θα φάτε και πόσο. Σαν σνακ να επιλέγετε όχι μόνο μπισκότα και άλλα γλυκά αλλά υγιεινές φυσικές τροφές. Οι ρίζες και οι ξηροί καρποί είναι καλή επιλογή-μερικώς επειδή βοηθά να αισθάνεστε κορεσμό για μεγάλο διάστημα.

Φάρμακα

Είναι αλήθεια, τα χάπια μπορεί να σας παχύνουν. Όλα τα είδη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, περιλαμβανομένων των στεροειδών, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Τι να κάνετε; Αν νομίζετε ότι ένα φάρμακο μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα βάρους, ρωτήστε τον γιατρό σας. Αν δεν μπορεί να συστήσει εναλλακτικό χάπι μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός σχετικά με αυτό που τρώτε και την ποσότητα άσκησης.

Έχετε υπέρβαρη μητέρα

Η μητέρα σας αύξησε πολύ το βάρος της στην εγκυμοσύνη; Αν ναι, έτσι μπορεί να εξηγείται η μάχη σας με το βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες στην εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν υπέρβαρα μωρά-και το πρόβλημα συχνά διατηρείται στην ενήλικο ζωή.

Ωστόσο, προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τη μητέρα σας.

Αποφυγή άσκησης

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν ασκούνται αρκετά για να χάσουν βάρος. Οι περισσότεροι ειδικοί, όπως του American College of Sports Medicine, συνιστούν 60 λεπτά άσκησης καθημερινά.



Μην παραμένετε μόνο στο περπάτημα, το τρέξιμο και άλλες αεροβικές ασκήσεις. Η άσκηση ενδυνάμωσης αυξάνει το μεταβολισμό για περισσότερο χρόνο σε σχέση με την αεροβική.

Επιπλέον, η άσκηση ενδυνάμωσης χτίζει μυϊκό ιστό, που καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το λιπώδη ιστό.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια ώρα την ημέρα προσπαθήστε να γυμναστείτε 20 έως 30 λεπτά, δηλώνει η Marisa Sherry, διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη.

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία, δηλώνει.

Παράλειψη πρωινού

Ο μεταβολισμός σας είναι σαν αυτοκίνητο. Αν δεν βάλετε βενζίνη στο ντεπόζιτο δεν θα τρέξει. Η παράλειψη του πρωινού βοηθά να σιγουρέψετε ότι ο μεταβολισμός σας που καίει το λίπος δεν ξεφεύγει ποτέ από τον δρόμο.

Η διαιτολόγος Marisa Sherry, από τη Νέα Υόρκη συστήνει την κατανάλωση πρωινού μια ώρα μετά το ξύπνημα.



Στους πελάτες της προτείνει πλιγούρι με μούρα και θρυμματισμένα καρύδια.

Αλκοόλ

Για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το περιστασιακό ποτό. Ωστόσο, αν έχετε πρόβλημα με την απώλεια βάρους, σκεφτείτε την πιθανότητα ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ-ακόμα και σε μέτρια επίπεδα-προκαλεί καθημερινή υπερκατανάλωση θερμίδων.


Ένα απλό ποτήρι κρασιού για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει 120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ 300 έως 400.

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να ξεχάσετε τη συνηθισμένη συνήθεια.

Ανεπαρκής ύπνος

Είναι δύσκολο να τρώτε ενώ κοιμάστε, σωστά; Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης-ορμόνη του στρες που φαίνεται πως πυροδοτεί την όρεξη. Έτσι, αν καταπολεμάτε το βάρος σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε αρκετά.

Εφτά ώρες την νύχτα φαίνεται πως είναι το μαγικό νούμερο.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να χάσουν βάρος λόγω ορμονικού προβλήματος. Ο θυρεοειδής εκκρίνει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό. Αν το προϊόν του δεν είναι αρκετό, πάθηση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός-τα κιλά συσσωρεύονται και μένουν.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να υποκρύπτεται πρόβλημα με τον θυρεοειδή όσον αφορά τη δυσκολία απώλειας κιλών ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών σας μέσω απλού τεστ αίματος. Αν έχετε πρόβλημα, υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Το στρες

Είναι δύσκολο να αδυνατίσετε αν έχετε πάντα στρες. Αυτό οφείλεται στο ότι το στρες οδηγεί τον οργανισμό στην απελευθέρωση κορτιζόλης, ορμόνης του στρες που πυροδοτεί την όρεξη. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα πεινασμένος το στρες μπορεί να προκαλέσει απρόσεκτη κατανάλωση σνακς.

Αντί να τρώτε τι μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε στρες; Πηγαίνετε μια βόλτα ή πάρτε βαθιές χαλαρωτικές αναπνοές.

Ανεπαρκής ποσότητα φαγητού

Ορισμένες γυναίκες έχουν πρόβλημα με την απώλεια βάρους όχι επειδή τρώνε πολύ αλλά επειδή τρώνε λίγο. Μοιάζει περίεργο, αλλά η Marisa Sherry, διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη, δηλώνει ότι η κατανάλωση λιγότερων των 1.200 θερμίδων την ημέρα βάζει τον οργανισμό σε ‘κατάσταση πείνας.

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, επομένως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να καεί κάθε θερμίδα. Η μικρή αύξηση του καθημερινού αριθμού θερμίδων μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης