Είναι κοινή πρακτική, όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους, να ενδιαφερόμαστε ελάχιστα για την ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Εκτός από ένα μπολ γάλα με δημητριακά – και αυτό πολλές φορές με το ζόρι – είναι ζήτημα αν υπάρχει δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών εντός της ημέρας.

Μας αρκεί κάτι τέτοιο; Μήπως έχει επιπτώσεις – εκτός από τα προφανή, δηλαδή τη σωστή επιμετάλλωση των οστών – και στην ίδια την προσπάθεια απώλειας βάρους/ λίπους;

Θεωρία

Θεωρητικά, στα πλαίσια μιας δίαιτας χαμηλού ασβεστίου, η αύξηση των επιπέδων της 1,25-υδροξυβιταμίνης D διεγείρει τη ροή ιόντων ασβεστίου στα λιποκύτταρα και, ως συνέπεια διεγείρει τη λιπογένεση, καταστέλλει τη λιπόλυση και αυξάνει τη συσσώρευση λίπους.

Αντίθετα, η αύξηση του ασβεστίου που λαμβάνουμε από το φαγητό, αναστέλλει αυτές τις επιδράσεις και επιταχύνει αξιοσημείωτα την απώλεια. Τη θεωρητική αυτή προσέγγιση έχουν επιβεβαιώσει μελέτες σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε περιορισμό θερμιδικής κατανάλωσης.

Συμπλήρωμα ή γάλα;

Σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη σε 32 παχύσαρκους ενήλικες, δόθηκε για 24 εβδομάδες διατροφικό πλάνο με ημερήσιο έλλειμμα ενέργειας 500 θερμίδων. Παράλληλα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, που έλαβαν τυπική δίαιτα (400-500 mg Ca/μέρα μαζί με εικονικό φάρμακο), πλούσια σε ασβέστιο δίαιτα (800 mg Ca/μέρα) ή πλούσια σε γαλακτοκομικά δίαιτα (1200-1300 mg εδώδιμου ασβεστίου/μέρα με συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου).

Οι ασθενείς που ακολούθησαν τυπική δίαιτα έχασαν 6,4±2,5% του αρχικού τους βάρους μετά από 24 εβδομάδες. Η απώλεια αυτή ήταν μεγαλύτερη κατά 26% σε όσους έλαβαν πλούσια σε ασβέστιο δίαιτα (δηλ. έχασαν 8,6±1,1%) και κατά 70% με τη δίαιτα πλούσια σε γαλακτοκομικά (δηλαδή έχασαν 10,9±1,6%).

Σπλαχνικό λίπος

Η απώλεια λίπους αυξήθηκε παρόμοια με τις δίαιτες πλούσιες σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά, κατά 38% και 64% αντίστοιχα. Επιπλέον, η απώλεια κοιλιακού λίπους που προέκυψε από την τυπική δίαιτα ήταν 19±7,9% της συνολικής απώλειας λίπους.

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σημαντικά σε 50,1±6,4% με τη δίαιτα υψηλή σε ασβέστιο και σε 66,2±3,0% με την πλούσια σε γαλακτοκομικά δίαιτα.

Πρακτικά

Φαίνεται λοιπόν πως σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, εκτός από τον περιορισμό της ενεργειακής (θερμιδικής) κατανάλωσης, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου, κατά προτίμηση από τα γαλακτοκομικά.

Η αυξημένη αυτή πρόσληψη ασβεστίου φαίνεται να είναι ικανή να αυξήσει σημαντικά την απώλεια βάρους και λίπους, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό λίπους που χάνεται από την κοιλιακή χώρα.

 

Πηγές:
Zemel MB, Thompson W, Milstead A, Morris K, and P Campbell, Calcium and Dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults. Obesity Research 2004; 12(4):582-90

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]