Οι γιορτές των Χριστουγέννων, δυστυχώς, είναι παρελθόν και πρέπει πλέον να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, τη δουλειά, το άγχος έχοντας να αντιμετωπίσουμε και τα δύο κιλά που μας ... χάρισαν.

Προσοχή στους νέους 'επισκέπτες'

Συνήθως, αμέσως μετά τις γιορτές έρχεται ο πανικός και οι τύψεις για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που φάγαμε τις προηγούμενες εβδομάδες (και ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε δεκάδες). Τα συναισθήματα αυτά βέβαια είναι ο χειρότερος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα νεοαποκτηθέντα κιλά, καθώς μας οδηγούν συνήθως σε υπερβολικές και ανορθόδοξες δίαιτες.



Αποφασίστε το!

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι αν πραγματικά πρέπει να χάσουμε τα κιλά των εορτών ή θα μπορούσαμε να αψηφήσουμε τα δύο-τρία κιλά που πήραμε. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμα και αυτή τη μικρή αύξηση (έστω και αν μας φαίνεται αμελητέα) και ο λόγος είναι απλός: Αν κάθε χρόνο έχουμε δύο μεγάλες εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα και Πάσχα) και αν συνυπολογίσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στη διάρκεια ενός μόνο έτους να αυξήσουμε το βάρος μας κατά 3-6 κιλά (ή και περισσότερο)!

Αν λοιπόν στο παράδειγμά μας θεωρήσουμε ότι ένας άνθρωπος ακολουθεί απόλυτα ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ξεφεύγει τη 'χαλαρή' περίοδο των εορτών και διακοπών, χωρίς να αντιμετωπίζει την αύξηση βάρους μετά από κάθε τέτοια περίοδο, τότε σε δέκα χρόνια ο άνθρωπος αυτός θα καταλήξει να είναι παχύσαρκος!

Επιλέξτε την κατάλληλη μέθοδο

Η απόφαση αποτελεί το 50% της πορείας προς το αδυνάτισμα και ο τρόπος αδυνατίσματος το άλλο μισό. Η συνήθης πρακτική ήταν έως σήμερα μία δίαιτα αποτοξίνωσης, δηλαδή μία δίαιτα η οποία θα μας βοηθήσει να 'διώξουμε τις τοξίνες' από τον οργανισμό μας.

Συνήθως, αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν μόνο φρούτα (και χυμούς), λαχανικά και σούπες, αποκλείοντας βασικές ομάδες τροφίμων όπως το κρέας, πουλερικά, ψάρια, τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα) και συχνά τα γαλακτοκομικά.

Μία τέτοια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει από μείωση της μυϊκής μάζας έως και διατροφικές ελλείψεις. Αποφύγετε να ξεκινήσετε την καινούρια χρονιά ταλαιπωρώντας τον οργανισμό σας.
Μπορείτε απλά να ξαναβάλετε ισορροπία στη ζωή σας.

Εφοδιάστε το ψυγείο σας με φρούτα, λαχανικά και φρέσκους χυμούς, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και light προϊόντα, βάλτε τα ολικής άλεσης στην καθημερινότητά σας και ξεκινήστε!

Πηγές:
nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει