Γράφει η Κοκκίνου Φωτεινή


Θα φτάσω ποτέ σε ένα υγιές βάρος; Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος; Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω τα παραπανήσια κιλά μου; Μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποιος πως δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά; Υπάρχει τελικά ελπίδα; Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο που έχει πολλά παραπάνω κιλά και οι απαντήσεις τους.

Πόσες πιθανότητες έχω τελικά να φτάσω σε ένα υγιές βάρος;

Μπορείτε να είστε σίγουροι πως η προσπάθειά σας δεν είναι ανώφελη μόνο, αν είστε σε θέση να καταγράψετε και να απαριθμήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Η μισή μάχη έχει ήδη κερδηθεί από τη στιγμή που έχετε δεσμευθεί προσωπικά απέναντι στον εαυτό σας και τα θέλω σας.

Αυτοί οι λόγοι είναι που θα σας συντροφεύουν και θα σας δίνουν δύναμη για να συνεχίσετε την προσπάθεια. Επομένως, είναι σημαντικό να αφορούν αποκλειστικά εσάς, δηλαδή 'θέλω να αδυνατίσω για να μπορώ να απολαύσω μια υγιή ζωή' και όχι τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας, π.χ.

'θέλω να αδυνατίσω για να αρέσω στις φίλες μου'.

Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος;

Ο επιτυχημένος τρόπος για να χάσετε βάρος σίγουρα δεν είναι μοναδικός και δεν κρύβεται σε μαγικά τεχνάσματα. Αντίθετα, είναι διαφορετικός για τον καθένα μας και εξαρτάται από τον τρόπο που συνηθίζουμε να τρώμε και να συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό και το σώμα μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού μπροστά στην τηλεόραση και άλλοι μόνο όταν θυμώνουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα όχι επειδή δεν τους αρέσει αλλά γιατί ντρέπονται για το σώμα τους.


Με άλλα λόγια, ο ιδανικός τρόπος για να χάσετε βάρος δεν είναι απλά ακλουθώντας ένα διατροφικό πλάνο ή κάνοντας άσκηση, αλλά ανιχνεύοντας ποιες συνήθειες της καθημερινότητάς σας, σας 'παχαίνουν' και προσπαθώντας να τις αλλάξετε.

Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω τα κιλά μου;

Ο ιδανικός ρυθμός που θα σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος σας χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα στο μεταβολισμό σας είναι 10% του βάρους σας σε 3 με 4 μήνες ή διαφορετικά 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση; Να μη σας γίνει εμμονή η ζυγαριά.

Θυμηθείτε πόσες φορές αγχωθήκατε με το νούμερο που πρόκειται να δείτε στη ζυγαριά σας και καταλήξατε να τρώτε στα κρυφά για να εξαφανίσετε το άγχος σας.

Μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποιος πως δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά;

Μα και βέβαια! Αυτή η απάντηση μπορεί να έρθει αποκλειστικά από εσάς. Όταν η προσπάθεια που κάνετε δεν έχει ως στόχο απλά και μόνο την απώλεια των κιλών αλλά την τροποποίηση των συνηθειών που σας παχαίνουν τότε σίγουρα μπορείτε να διατηρήσετε και το βάρος σας σταθερό.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως όσο ασχολείστε και φροντίζετε το σώμα σας και τη φυσική σας κατάσταση, το σώμα σας δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψει.

Υπάρχει ελπίδα;

Η ελπίδα είναι η δύναμη για να προχωρήσετε και εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλετε να πετύχετε το στόχο σας. Υπάρχουν, ωστόσο φορές που η κούραση μπορεί να σας 'λυγίσει'. Έτσι είναι σημαντικό προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους να φροντίσετε να εξασφαλίσετε συμμάχους που θα αναλάβουν να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα, με ειλικρίνεια και να βρίσκονται δίπλα σας τις δύσκολες στιγμές.

Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να υποστηριχθεί μονάχα από ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων – διαιτολόγων εξειδικευμένων στην αλλαγή συμπεριφοράς, γυμναστών και ψυχολόγων. 

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]