Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά στη μορφή του κόκκινου κρασιού, έχει συσχετισθεί με πολλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μία πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού ‘Archives of Internal Medicine’, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 20.000 γυναίκες μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτερες (ελάχιστη ηλικία τα 39 έτη), οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, το 38% των γυναικών ανέφεραν πως δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, το 33% πως κατανάλωναν λιγότερο από 5 γραμμάρια ημερησίως, το 20% 5 έως 15 γραμμάρια ημερησίως, το 6% 15 έως 30 γραμμάρια ημερησίως, ενώ το 3% πάνω από 30 γραμμάρια την ημέρα (μία μερίδα ποτού περιέχει γύρω στα 10 γραμμάρια αλκοόλ).

Σε γενικές γραμμές, μέσα στο χρονικό διάστημα των 13 ετών, όλες οι γυναίκες πήραν βάρος. Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογη, με τις γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ να έχουν πάρει το περισσότερο βάρος και τις γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα (2 με 3 ποτά ημερησίως) να έχουν πάρει το λιγότερο βάρος.

Η σχέση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη έπειτα και από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, το 41% των γυναικών έγιναν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 15-30 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες σε σχέση με εκείνες που απείχαν από το αλκοόλ.

Όπως τονίζει και ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Lu Wang ‘τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι γυναίκες μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας με φυσιολογικό βάρος αρχικά, που καταναλώνουν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ, μπορούν να διατηρήσουν τη συγκεκριμένη τους συνήθεια χωρίς να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος, αντίθετα με εκείνες που απέχουν από το αλκοόλ’.

Έτσι, οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ αύξησαν το βάρος τους κατά 3 περίπου κιλά, ενώ εκείνες που κατανάλωναν γύρω στα 2-3 ποτά την ημέρα κατά 1,3 κιλά. Ανάμεσα στα διάφορα ποτά, η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού βρέθηκε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο