Η δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε από τον Pierre Dukan και έγινε πρόσφατα ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν η Kate Middleton την ακολούθησε πριν από το γάμο της με τον πρίγκιπα William. Πρόκειται για μια υποθερμιδική πρωτεϊνική δίαιτα με τέσσερις φάσεις.

Οι δύο πρώτες φάσεις στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ενώ οι δύο επόμενες στη διατήρησή του.

Φάσεις

Φάση 1: συστήνεται η αποκλειστική και απεριόριστη κατανάλωση καθαρών πηγών άπαχης πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια κλπ) μαζί με 1 ½ κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Στη φάση αυτή αναμένεται απώλεια βάρους της τάξεως των 2 - 5 κιλών σε μια εβδομάδα.

Φάση 2: στη φάση αυτή εναλλάσσονται ημέρες καθαρής πρωτεΐνης (Φάση 1) με ημέρες καθαρής πρωτεΐνης συνδυασμένες με μη αμυλούχα λαχανικά. Η φάση αυτή υπόσχεται απώλεια περίπου 1 ½ - 2 κιλών ανά εβδομάδα με το ρυθμό απώλειας να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Η φάση αυτή διατηρείται μέχρι το άτομο να φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Φάση 3: στόχος αυτής της φάσης είναι η αποφυγή επαναπρόσληψης του χαμένου βάρους. Η διάρκειά της αντιστοιχεί σε πέντε ημέρες ανά μισό κιλό απώλειας. Εδώ το άτομο μπορεί να επανεντάξει στη διατροφή του περιορισμένες ποσότητες φρέσκων φρούτων, ψωμιού ολικής άλεσης και τυριού.

Επίσης μπορεί να καταναλώσει δύο φορές την εβδομάδα κάποιο γεύμα με άμυλο όπως μακαρόνια, πατάτες και όσπρια. Ωστόσο κάθε εβδομάδα απαιτείται να υπάρχει μια ημέρα καθαρής πρωτεΐνης (Φάση 1).

Φάση 4: η τελευταία αυτή φάση έχει σαν στόχο τη δια βίου διατήρηση της απώλειας βάρους. Στη φάση αυτή το άτομο μπορεί να φάει ότι επιθυμεί αρκεί να τηρούνται οι εξής κανόνες: να υπάρχει μια ημέρα καθαρής πρωτεΐνης ανά εβδομάδα, να χρησιμοποιεί το άτομο τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες και να καταναλώνει πίτουρο βρώμης καθημερινά.

Μειονεκτήματα

  • Είναι ιδιαίτερα περιοριστική και περίπλοκη.
  • Αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, επομένως δεν είναι διατροφικά ισορροπημένη.
  • Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγάλη απώλεια υγρών. Κατ’ επέκταση η ταχεία απώλεια βάρους που παρατηρείται κατά τις φάσεις 1 και 2 αφορά σε μεγάλο βαθμό νερό.
  • Η κέτωση που προκαλείται εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης και του περιορισμού των υδατανθράκων επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και προκαλεί αδυναμία, κακοσμία του στόματος, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
  • Υπόσχεται μια εύκολη και άμεση λύση σε ένα δύσκολο και μακροχρόνιο πρόβλημα χωρίς ωστόσο να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.
  • Δεν προάγει τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Συμπέρασμα

Η περιγραφή του διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν, υποδεικνύουν πως η δίαιτα Dukan δεν είναι παρά μια ακόμα παγίδα του μάρκετινγκ προκειμένου να προωθηθεί μια θαυματουργή λύση στο μεγάλο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Δυστυχώς, η λύση δεν βρίσκεται σε ‘μαγικές συνταγές’, ειδικά όταν αυτές ενέχουν κινδύνους υγείας. Η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας εξασφαλίζεται όταν το πρόγραμμα που ακολουθεί το άτομο είναι ευχάριστο, ισορροπημένο και οι συνήθειες που προάγει είναι διατηρήσιμες εφόρου ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]