Θα μπορούσε μια σαλάτα να σας φορτώσει με 1.000 επιπλέον θερμίδες; Είναι δυνατόν να μην παραγγέλνετε ποτέ κυρίως γεύμα και να μην χάνετε βάρος; Μα και τα φρούτα παχαίνουν;! Πόσες φορές πιστεύατε πως περάσατε ένα καλοκαίρι μέσα στη στέρηση παρέα με τα 'διαιτητικά' και δροσερά φρούτα, λαχανικά και ροφήματα που ξυπνούν τις ελπίδες για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα! Τι μπορεί να πάει στραβά;

Σαλάτα η 'κρυφή'

Οι σαλάτες αποτελούν ίσως τη 'χρυσή' συνταγή της δίαιτας. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η ποικιλία εύχρηστων και νόστιμων λαχανικών, μετατρέπουν τη σαλάτα σε ένα ιδανικό και light γεύμα. Μια σαλάτα, ωστόσο, μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες.

Η απόδειξη: σε ένα μπολ σαλάτας μπορεί να... κολυμπάνε ακόμη και 1.000 θερμίδες. Πού κρύβονται;

Το τυρί: Ένα σπιρτόκουτο φέτα περιέχει 75 θερμίδες, όσες δηλαδή μία φέτα ψωμί! Η αντίστοιχη ποσότητα από gouda, edam, κασέρι ή γραβιέρα περιέχει 100 θερμίδες. Ποιος θα συνοδεύει, όμως, τη χωριάτικη σαλάτα του με ένα μόνο σπιρτόκουτο φέτα; Χρησιμοποιήστε λευτκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, τυρί cottage ή τυρί του τοστ με μειωμένα λιπαρά αντί για πλούσια σε λίπος τυριά.

Το λάδι: Αποτελεί την πιο δημοφιλή πηγή μονοακόρεστων, δηλαδή, 'καλών' λιπαρών, ευεργετικών για την καλή υγεία της καρδιάς. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ωστόσο, μας προμηθεύει με 135 θερμίδες.

Δημιουργήστε γευστικά dressing με χαμηλά λιπαρά, περιορίστε το ελαιόλαδο στη 1 κουταλιά της σούπας και προσθέστε σε αυτό ξίδι ή λεμόνι, μουστάρδα και φρέσκα μυρωδικά!

Το παξιμάδι: 'Ανάλαφρο' άρα πολύ πιο διαιτητικό από το ψωμί', θα έλεγε κάποιος.

Κι όμως, μία φέτα ψωμί αποδίδει 75-80 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο παξιμάδι φτάνει τις 200! Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης ή 2 μικρά παξιμαδάκια.

Λαχανικά: τα 'ύπουλα' ορεκτικά

Ο συνδυασμός του καλοκαιριού; ... θάλασσα, ηλιοθεραπεία, κολύμπι, ρακέτες, βόλεϊ και… αυτοπειθαρχία στην ταβέρνα, όπου ξεγελάμε την πείνα μας με τα φτωχά σε μέγεθος ορεκτικά, πόσες θερμίδες πια μπορεί να έχουν;! Μία μερίδα βραστά ή ψητά λαχανικά δεν ξεπερνούν τις 80 θερμίδες.

Όταν όμως μαγειρεύονται στο τηγάνι οι θερμίδες τριπλασιάζονται. Επειδή παρόλα αυτά καταναλώνουμε λαχανικά νομίζουμε πως είναι και 'light'.

Μα και τα φρούτα;

Πολλά από τα καλοκαιρινά φρούτα μπορεί να χάσουν την περίοπτη θέση τους στη δίαιτα λόγω της ποσότητα που συνήθως τα καταναλώνουμε. Η μπανάνα, το καρπούζι, τα σταφύλια και τα σύκα κρύβουν παγίδες μιας και είναι πλούσια και σε...φυσικά σάκχαρα. Εδώ η παγίδα δεν είναι η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα... αλλά το μέγεθος της μερίδας! Ένα φρούτο αντιστοιχεί με 1 μικρή μπανάνα, 15 μικρές ρόγες σταφύλι, 2 μικρά σύκα ή 1 πολύ λεπτή φέτα καρπούζι! Δοκιμάστε τη γεύση τους με μέτρο: δοκιμάστε τα σε φρουτοσαλάτες καταναλώνοντας 1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα αντί για 1 φρούτο!

'Κρυμμένες' θερμίδες που παχαίνουν...

Ένας περιποιημένος καφές με πάγο και σαντιγύ, ένα δροσιστικό μιλκ σεικ ή ένα πολύχρωμο παγωμένο κοκτέιλ αποτελούν συχνά οάσεις δροσιάς κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Οάσεις άλλα και θερμιδικές παγίδες, αφού μπορούν να μας φορτώσουν με 500-600θερμίδες έκαστος! Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε νερό, οι 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, ένα παγωμένο στιγμιαίο καφέ με 1 μόλις θερμίδα ή ακόμη και αναψυκτικά light.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο