Παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως είναι σε πρόγραμμα μείωσης βάρους, τελικά λίγοι τα καταφέρνουν μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Να δούμε τους βασικούς.

Υποεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται

'Οι περισσότεροι άνθρωποι (ακόμα και οι ειδικοί !) υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν μες στην ημέρα. Σημειώνοντας ό, τι τρώτε, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, 'τσιμπολογημάτων' μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα και να συνειδητοποιήσετε τον όγκο τροφής που καταναλώνετε.

Ότι δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 300 περίπου θερμίδες (όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια) και μια μερίδα τηγανητές πατάτες 700 θερμίδες, το ξέρατε; Σκεφτείτε ότι οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου με καθιστική ζωή κυμαίνονται μεταξύ 1.500-2.000 θερμίδων και θα καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να υπερβείτε τα (ενεργειακά) όρια σας!

Υπερεκτίμηση των θερμίδων που 'καίγονται'

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό, τόσο για υγεία και ευεξία, όσο και για απώλεια και συντήρηση βάρους. Θέλει προσοχή όμως, γιατί το γεγονός ότι ασκείστε, δεν δίνει και το ελεύθερο για απεριόριστη λήψη τροφής.

Σκεφτείτε ότι για 30 λεπτά χαλαρό τρέξιμο, δεν θα δαπανήσετε περισσότερες από 200 θερμίδες, δηλαδή ούτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο! Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι άδικος κόπος, αλλά ότι απαιτείται παράλληλα με την φυσική δραστηριότητα και διατροφική πειθαρχία!

Σταθερότητα χρόνου λήψης των γευμάτων

Χρειάζεται μια σταθερή ροή γλυκόζης όλη την ημέρα για να διατηρήσει ο οργανισμός τη βέλτιστη ενέργεια και να αποφευχθεί η επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ξεκινήστε με πρωινό κάθε μέρα μέσα σε μία ώρα από το ξύπνημα, συνεχίστε με υγιεινά σνακ και τα κυρίως σας γεύματα κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες.

Η πολύωρη νηστεία, εκτός από το γεγονός ότι καταστρέφει τον μυϊκό ιστό, καθώς γίνεται το επόμενο 'καύσιμο', επιπλέον αυξάνει τις πιθανότητες για ένα 'λουκούλειο βραδινό γεύμα', το οποίο πιθανότατα να μετατραπεί σε λίπος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι τα άτομα που ακολουθούν την τακτική του ενός μεγάλου γεύματος, είναι συνήθως και υπέρβαρα /παχύσαρκα.

Σταθερές υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες

Με τον όρο υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες εννοούμε τις συνήθειες διατροφής και άσκησης. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και κάνετε κάποιες αλλαγές στην ζωή σας (συχνά γεύματα, πρωινό, άσκηση), είναι λάθος να τις θεωρήσετε προσωρινές.

Ό,τι κάνετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια διαιτολόγου δεν το κάνετε μέχρι να φτάσετε το βάρος – στόχο. Το κάνετε για πάντα! Όταν επανέλθουν οι .κακές. συνήθειες, επανέρχονται και τα κιλά!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]