Γράφει η Μαρούδα Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αλήθεια, τι περιλαμβάνει η δίαιτα του φεγγαριού; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω, σύμφωνα με την ομάδα αίματος μου; Εάν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι, θα κάψω το λίπος μου; Μήπως τελικά έχω δυσανεξία στα μήλα και γι’ αυτό το λόγο παχαίνω;

Αυτά και άλλα πολλά, ξεκινούν να απασχολούν τους περισσότερους, λίγο πριν την άνοιξη και ξεκινήσει για ακόμη μια φορά ο αέναος πόλεμος με τα κιλά και την επιθυμία για ένα καλλίγραμμο κορμί.

Οι προσπάθειες που έχετε κάνει είναι αμέτρητες, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό και πλέον πιστεύετε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς παραμένει κολλημένος εξαιτίας του «μπλοκαρισμένου» μεταβολισμού σας. Αυτή είναι και η «τέλεια» εκείνη στιγμή που «το σύμπαν σας ακούει», και σκοντάφτετε σε μια μαγική δίαιτα που εγγυάται την απώλεια 13 κιλών σε ένα μήνα!! Αποφασίζετε λοιπόν να την ακολουθήσετε και να περάσετε δύο εβδομάδες τρώγοντας μόνο λαχανόσουπα, παρόλο που μέχρι τώρα δεν μπορούσατε να περάσετε ούτε μία ημέρα, χωρίς τις αγαπημένες σας λιχουδιές!!

Ποια είναι όμως τελικά η αλήθεια; Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να εξαφανίσουμε τα κιλά μας; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα, που να επιτρέπει να τρώμε καθημερινά και ανεξέλεγκτα όσο και ότι θέλουμε και ταυτόχρονα να χάνουμε βάρος.

Και τελικά πώς μπορούμε να χάσουμε βάρος; Ο πρώτος και πιο γνωστός τρόπος είναι να λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της τροφής λιγότερες θερμίδες, από αυτές που ξοδεύει καθημερινά ο οργανισμός μας για να μας συντηρήσει. Εάν παράλληλα, αυξήσουμε και τις θερμίδες που δαπανά το σώμα μας καθημερινά μέσω της φυσικής δραστηριότητας τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα! Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ωθούμε το σώμα μας στα άκρα.

Τι συμβαίνει όμως, όταν ακολουθούμε κάποια στερητική δίαιτα ή κάποια δίαιτα που απαιτεί να αποκλείσουμε κάποιες τροφές ή ακόμη και ολόκληρες ομάδες τροφίμων;
Στη πρώτη περίπτωση δεν χάνουμε λίπος, αλλά σημαντική ποσότητα μυϊκού ιστού και πολύ σύντομα η απώλεια σταματά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθώντας συχνά ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες, ο μυϊκός μας ιστός μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μεταβολισμός μας! Στη δεύτερη περίπτωση, δημιουργούνται στο σώμα μας σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κιλά, που με πολύ κόπο αποκτήσαμε σε ένα χρόνο, δεν είναι εφικτό να εξαφανιστούν μέσα σε ένα μήνα. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, ενσωματώνοντας τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας και εξοπλισμένοι με υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!