Γράφει η Κεχριμπάρη Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το καλοκαίρι πλησιάζει επικίνδυνα και πολλοί από σας έχετε ήδη ξεκινήσει να σκέφτεστε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα και προορισμούς για διακοπές. Είναι όμως κι αυτά τα 2-3 κιλά που έχουν 'καθίσει’ για τα καλά και τώρα σκέφτεστε πως είναι η κατάλληλη ώρα για να τα αποχωριστείτε! Παρακάτω ακολουθούν μυστικά που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας, αποτελώντας συμμάχους για την επίτευξη των στόχων σας.

Δίαιτα … χωρίς πείνα!

Σας ανησυχεί η ιδέα ότι θα γουργουρίζει το στομάχι σας επειδή ξεκινήσατε δίαιτα; Υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε, αλλά και να περιορίσετε το αίσθημα τις πείνας.

  • Η δύναμη των ενδιάμεσων γευμάτων: Αν νομίζετε πως 'προσπερνώντας' γεύματα μέσα στην ημέρα θα γλιτώσετε θερμίδες και θα χάσετε γρηγορότερα τα περιττά κιλά, τότε κάνετε λάθος! Το πιθανότερο είναι, να πεινάσετε παραπάνω και να καταναλώσετε πολλές θερμίδες μαζεμένες σε ένα γεύμα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό και φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (2 κυρίως και 1-2 ενδιάμεσα). Έτσι θα 'ρυθμίσετε' το αίσθημα της πείνας και θα είστε σε θέση να έχετε τον απόλυτο έλεγχο τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας που καταναλώνετε.
  • Πείτε ναι στις φυτικές ίνες: Το βασικό χαρακτηριστικό των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται από τον οργανισμό μας, γεγονός που τις κάνει σημαντικές για την υγεία. Μία από τις ευεργετικές τους δράσεις είναι η επιβράδυνση της μεταφοράς της τροφής από το στομάχι στο έντερο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα. Τις συναντάμε σε ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Βάλτε, λοιπόν, στην καθημερινότητά σας πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και αμυλούχες τροφές ολικής άλεσης, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού και μπάρες ολικής άλεσης και … χορτάστε γρηγορότερα!
  • Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ: Ο καφές αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για μία δίαιτα αδυνατίσματος, αφού από τη φύση του αποδίδει σχεδόν μηδενικές θερμίδες όταν επιλέγουμε να τον καταναλώσουμε σκέτο, ενώ σύμφωνα με τελευταίες συστάσεις συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας βραχυπρόθεσμα, επιδρώντας σε επίπεδα ορισμένων ορμονών.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας!

Ο καιρός έχει φτιάξει και η μέρα έχει μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να μπορείτε να επιδοθείτε σε αρκετές μορφές σωματικής δραστηριότητας. Βάλτε σα στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά οποιασδήποτε μορφής άσκησης σας ευχαριστεί περισσότερο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι, χορός και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί αποτελούν μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες και να κάνετε σταδιακά το σώμα σας να δείχνει πιο αδύνατο, τονώνοντας παράλληλα σώμα και πνεύμα!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει