Γράφει η Κλαίρη Παπαβασιλείου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Συγχαρητήρια! Βρήκατε τον άντρα της ζωής σας, το νυφικό που ονειρευόσασταν από μαθήτρια, ορίσατε την ημερομηνία και κλείσατε την εκκλησία με τα πολλά σκαλιά που πάντα επιθυμούσατε να ανεβείτε. Μήπως όμως το στρες 'χτυπάει κόκκινο' κάθε φορά που ανεβαίνετε στην ζυγαριά σας και αγχώνεστε για το αν το βάρος σας θα είναι αρκετά χαμηλό τη μεγάλη ημέρα;

Αυτές οι σκέψεις είναι που οδηγούν σε λάθος 'μονοπάτια'. Δεν είναι λίγες οι νύφες που επέλεξαν στερητικές δίαιτες, δίαιτες αποτοξίνωσης, ή ακόμη στράφηκαν στην αφαγία προκειμένου να φύγουν γρήγορα τα περιττά κιλά. Το αποτέλεσμα των παραπάνω μεθόδων; Μετά το γάμο, το βάρος τους διπλασιάστηκε και ο αντρούλης τους αναρωτιόταν αν είναι όντως αυτή η ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε…
Γι’ αυτό δείξτε ψυχραιμία! Η αγάπη και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να κάνουν θαύματα! Τι μπορείτε να κάνετε για να χάσετε τα λίγα ή περισσότερα περιττά κιλά πριν παντρευτείτε;

Πείτε 'ΟΧΙ' στις δίαιτες που υπόσχονται θαύματα. Να ξέρετε ότι ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Θεσπίστε ρεαλιστικούς στόχους και, ιδανικά, φροντίστε να ξεκινήσετε την προσπάθεια απώλειας βάρους αρκετούς μήνες πριν το γάμο σας.

Πείτε 'ΝΑΙ' στην άσκηση. Σκεφτείτε ότι ακόμη και τα 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα αρκούν για να κάψετε θερμίδες και να αποκτήσετε σταδιακά ένα πιο γυμνασμένο σώμα. Επιλέξτε τη φυσική δραστηριότητα που σας αρέσει και σας ευχαριστεί περισσότερο για να μη 'χάνετε' τις προπονήσεις σας!

Ξεκινήστε να γράφετε το διατροφικό σας ημερολόγιο. Αρχίστε να καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε από το πρωί μέχρι το βράδυ με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Έτσι, θα διαπιστώσετε εύκολα τι κάνετε λάθος. Μπορεί να παραλείπετε γεύματα ή να τρώτε τελικά περισσότερο από όσο νομίζετε.

Δώστε βάση στις μερίδες σας! Ένας έξυπνος τρόπος για να μην το παρακάνετε με τις μερίδες σας είναι να γεμίζετε το πιάτο σας σύμφωνα με τον εξής κανόνα: στο μισό πιάτο βάζετε σαλάτα, στο ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό) και στο υπόλοιπο ¼ από κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, πατάτες).

Βάλτε μικρά σνακς ανάμεσα στα βασικά σας γεύματα. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά που αποδίδουν λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να σας χορτάσουν λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό σε συνδυασμό με κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή κάποια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σταδιακά στον επιθυμητό σας στόχο για το βάρος σας και να λάμψετε μέσα στο νυφικό σας! Η ώρα η καλή!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία