Γράφουν οι Καρασούλη Κωνσταντίνα, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρούδα Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Οι περισσότεροι έχετε ήδη κάνει την πρώτη σας επίσκεψη στην παραλία και οι συζητήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει. Φέτος, το μαγιό δεν θα αναδείξει μονάχα τα κάλλη σας, αλλά θα σας βοηθήσει και να αδυνατίσετε.

Η 'δίαιτα του μπικίνι' είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος, για να υπολογίσετε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται να καταναλώσετε προκειμένου να χάσετε 2-3 κιλά. Επειδή δεν απαιτείται ούτε να ζυγίζετε τα τρόφιμα, ούτε να μετράτε τις ποσότητες με φλιτζάνια και κουταλάκια, μπορείτε να την εφαρμόσετε όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Αρπάξτε λοιπόν το μπικίνι σας! Μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για υγιεινή διατροφή..

Το μέγεθος μετράει: Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνουμε, αλλά και το μέγεθος του σερβίτσιου μας. Ξεκινήστε από το σερβίτσιο που έχετε στο σπίτι. Μετρήστε με μία μεζούρα τη διάμετρο του πιάτου που χρησιμοποιείτε, για να σερβίρετε το μεσημεριανό σας γεύμα.

Εάν είναι περισσότερο από 23 εκατοστά, βάλτε το πίσω στο ντουλάπι και αγοράστε ένα πιάτο με μικρότερη διάμετρο.

Στη συνέχεια, φανταστείτε ένα μπικίνι μέσα στο πιάτο σας: Το άνω μέρος του μπικίνι αποτελείται από 2 τρίγωνα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του πιάτου. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που θα καταναλώνετε στο μεσημεριανό γεύμα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αυγό), πρέπει να αντιστοιχεί στο ένα τρίγωνο του μπικίνι, δηλαδή στο ¼ του πιάτου.

Αντίστοιχα, το άλλο τρίγωνο, πρέπει να καλυφθεί από τις αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτα, μακαρόνι, ψωμί κλπ). Τέλος, το κάτω μέρος του μαγιό σας αντιστοιχεί στο υπόλοιπο μισό του πιάτου και πρέπει να καλυφθεί με λαχανικά ή σαλάτα.

Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό σας: Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά δύο – τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, που να έχει παρόμοιο μέγεθος με το αντιηλιακό σας (περίπου 240 ml) και ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι, που να έχει μέγεθος όσο το gel μαυρίσματος!

Το νου σας στα φρούτα: Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά δύο - τρία φρούτα, που να έχουν μέγεθος παρόμοιο με ένα μπαλάκι του τένις. Στην περίπτωση που επιλέξετε κάποιο φρούτο που έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (πεπόνι, καρπούζι), τότε μπορείτε να καταναλώσετε τη διπλάσια ποσότητα.

Εάν κάποια στιγμή έχετε επιθυμία για ένα γλυκάκι, προτιμήστε κάποιο που να έχει το μισό μέγεθος, από το μπαλάκι του τένις.

Να έχετε πάντα μαζί σας το κραγιόν σας: Το μέγεθος του κραγιόν σας αντιστοιχεί στην ποσότητα των λιπαρών, που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να είναι ελαιόλαδο ή κάποιο dressing για τη σαλάτα σας, μαργαρίνη ή μαγιονέζα με μειωμένα λιπαρά.

Για το πρωινό… σκεφτείτε μόνο το άνω μέρος του μπικίνι: Στο πρωινό γεύμα μπορείτε να καταναλώσετε δημητριακά, σε ποσότητα που να αντιστοιχεί στο ¼ του πιάτου και να προσθέσετε ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, σε ποσότητα όσο το αντιηλιακό σας.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή μέλι, σε ποσότητα που να χωρά σε ένα μικρό κοχύλι.

Για να νιώθετε πιο άνετα μέσα στο μπικίνι σας, γίνετε πιο δραστήριες. Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα, χορό, ρακέτες στην παραλία, βόλεϊ, κολύμπι.

Καλή επιτυχία!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας