Γράφει η Κεχριμπάρη Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αποχωριστείτε τα παραπανήσια σας κιλά και έχετε μπει στη λογική της δίαιτας που περιλαμβάνει ψητά, βραστά και πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα; Έχει αρχίσει να σας λείπει η πλούσια γεύση, το φαγητό σας φαίνεται άνοστο και πολύ ελαφρύ και έχετε αρχίσει να βαριέστε τα ίδια και τα ίδια;

Τελικά, η δίαιτα θα είναι πάντα συνδεδεμένη με το άνοστο και τη μονοτονία; Κι όμως! Η ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει μονοτονία, στέρηση και νερόβραστο φαγητό! Σημαίνει ποικιλία και μέτρο σε τρόφιμα που εφοδιάζουν το σώμα μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πάνω από όλα δεν στερείται γεύσης! Παρακάτω ακολουθούν 3 μυστικά για το πώς μπορείτε να αδυνατίσετε με… νόστιμο τρόπο!

Πείτε ναι στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά!

Για να δώσετε στο φαγητό σας πλούσια γεύση, χρησιμοποιείστε μπαχαρικά και μυρωδικά, τα οποία μας χαρίζουν παράλληλα και θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες! Προσθέστε, λοιπόν, στις συνταγές σας φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουρκουμά, κάρυ, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη ή βασιλικό! Θα απογειώσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία του γεύματός σας!

Δείτε τις συνταγές… με άλλο μάτι!

Έχετε σκεφτεί ότι τα φαγητά που ήδη καταναλώνετε κατά τη δίαιτα μπορούν να αποκτήσουν εύκολα διαφορετική γεύση; Προσθέστε πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές στο κοτόπουλο ή στο ψάρι που μαγειρεύετε στην κατσαρόλα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στα ψητά ή κομματάκια τυριού χαμηλών λιπαρών σε μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. φασολάκια)!

Έτσι, οι συνταγές σας θα αποκτήσουν γεύση, χρώμα και άρωμα, ενώ αυτές οι μικρές αλλαγές θα σας δώσουν ποικιλία και σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσετε στέρηση!

Γευστικές προτάσεις για τα γεύματά σας!

Όχι πάλι… η ίδια σαλάτα! Εδώ και κάποιες μέρες η σαλάτα αποτελεί το κύριο βραδινό σας γεύμα! Πώς μπορείτε όμως να προσθέσετε γεύση, χωρίς παράλληλα να ξεφύγετε σε θερμίδες; Εμπλουτίστε τη σαλάτα σας με πολύχρωμα λαχανικά της αρεσκείας σας (ψητά μανιτάρια, πιπεριές φλωρίνης, ακόμη και ποικιλία πράσινων φυλλωδών λαχανικών π.χ. ρόκα με μαρούλι), με κομματάκια μοτσαρέλας χαμηλών λιπαρών ή με τυρί cottage χαμηλών λιπαρών, 1 κριθαρένιο παξιμάδι, τριμμένη ρίγανη, δυόσμο ή βασιλικό και μπαλσάμικο, μουστάρδα ή σως με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι!

Αμέσως, η σαλάτα σας γίνεται ένα νόστιμο, πλήρες και χορταστικό γεύμα!

Διαφορετικό… τοστ! Αν βαρεθήκατε το κλασικό τοστ γαλοπούλα-τυρί υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές! Απολαύστε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, spread χαμηλών λιπαρών, ντομάτα και κάπαρη ή με τυρί cottage χαμηλών λιπαρών, τριμμένη τομάτα, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο!

Πώς το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να γίνει… γευστικό βραδινό! Έχει περισσέψει κοτόπουλο ή κιμάς από το μεσημέρι και θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό; Προσθέστε κομματάκια κοτόπουλου ή κιμά σε αραβική πίτα μαζί με τυρί τσένταρ χαμηλών λιπαρών, λαχανικά της αρεσκείας σας και μία σπιτική σως γιαουρτιού (2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα)! Δοκιμάστε το!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!