Ακούμε πολλά για τους υδατάνθρακες, αλλά κυρίως ότι είναι πρώτοι στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να απαρνηθούμε αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Πόσο ισχύει, όμως κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθόλου. 

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως οι περισσότεροι επιθυμούμε τους υδατάνθρακες, και αφαιρώντας τους από τη διατροφή μας, η επιθυμία γίνεται όλο και δυνατότερη. Συνεπώς, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες απλά δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ας δούμε και γιατί.

Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί θλίψη και στρες

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία, παρατηρήθηκε η διατροφή 106 ατόμων για έναν χρόνο. Οι μισοί συμμετέχοντες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, και οι άλλοι μισοί διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στο τέλος του χρόνου, όσοι κατανάλωναν κανονικά υδατάνθρακες ένιωθαν πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι ανάφεραν αυξημένο στρες. Ο λόγος για αυτό είναι πως οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή ορμονών στον εγκέφαλο οι οποίες ρυθμίζουν τη διάθεση και ελαττώνουν το άγχος.

Τελικά, μας παχαίνουν

Λόγω του αυξημένου άγχους και των αισθημάτων κατάθλιψης που προκαλεί η έλλειψη υδατανθράκων, πυροδοτείται η παραγωγή ορμονών, όπως της κορτιζόλης, που μεγαλώνουν την όρεξη και μας οδηγούν στο να καταναλώνουμε μανιωδώς.

Δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα

Αν είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε πιστά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για μερικές βδομάδες, ή ακόμα και μήνες, το να την ακολουθούμε για περισσότερο είναι ακατόρθωτο. Σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, από τους 322 ανθρώπους που μελετήθηκαν, μόνο το 78% όσων ακολουθούσαν δίαιτα με περιορισμένους υδατάνθρακες κατάφεραν να μείνουν στο πρόγραμμά τους μέχρι και δύο χρόνια, ενώ στην δεύτερη ομάδα – όσοι κατανάλωναν υδατάνθρακες κανονικά – το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 90%.

Προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά

Έχετε «κόψει» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, και η κοιλιά σας εξακολουθεί να είναι φουσκωμένη; Αυτό το φούσκωμα είναι σύμπτωμα δυσκοιλιότητας, η οποία είναι μία ένα τα ατυχή επακόλουθα μιας χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής. Σε μία μελέτη για σχετικές διατροφές, το 63% των συμμετεχόντων ανάφερε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Συγκριτικά, η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται στο 30% των ανθρώπων που δεν ακολουθούν καμία δίαιτα, και στο 35% όσων καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες.

Προκαλούν στέρηση

Τέλος, ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένες δίαιτες αποτυγχάνουν, είναι επειδή όσοι τις ακολουθούν αρχίζουν να λαχταρούν τους υδατάνθρακες ακόμα περισσότερο. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συμμετείχαν 89 γυναίκες από τις οποίες οι μισές «έκοψαν» την κατανάλωση υδατανθράκων τους στο 50%, ενώ οι υπόλοιπες συνέχισαν να τρώνε κανονικά. Τρεις μέρες μετά, οι ερευνητές τους σέρβιραν ένα δοκιμαστικό γεύμα, λέγοντας πως μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Οι γυναίκες που είχαν περιορίσει τους υδατάνθρακες έφαγαν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητών πλούσιων σε υδατάνθρακες (αλλά και λιπαρά), όπως κρουασάν, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν πιστές στη διατροφή τους.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]