Οι ορμόνες σας – εκτός από αποδιοπομπαίοι τράγοι για κάθε λογής πράγμα που δεν πάει καλά – έχουν τη δύναμη να είναι εξαιρετικοί βοηθοί στον αγώνα σας για απώλεια βάρους, αλλά και για να χτίσουμε περισσότερη μυϊκή μάζα με την άσκηση, όπως και για να δραστηριοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας. Ας δούμε όμως πώς θα το καταφέρουμε αυτό…

Κόψτε την όρεξη

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που μειώνει την όρεξή μας. Όταν εκκρίνεται από τα κύτταρα του λίπους, ενεργοποιείται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να καταπολεμήσει την γκρελίνη, την ορμόνη που μας προκαλεί πείνα. Στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, μπορεί να υπάρχει υπερβολική ποσότητα λεπτίνης, προκαλώντας ανοχή, αλλά στις περισσότερες γυναίκες αυτή η ορμόνη υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας την πείνα. Για να το καταπολεμήσετε αυτό, κοιμηθείτε καλά. Η έλλειψη ύπνου μειώνει δραματικά τα επίπεδα λεπτίνης—και έτσι εξηγείται, επίσης, γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κιλά τους.

Χτίστε μυϊκή μάζα

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη αυστηρά ανδρική – και, ναι, οι άνδρες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης – αλλά την ίδια στιγμή, αυτή η ορμόνη βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς είναι από τις ορμόνες που συνεισφέρουν περισσότερο από κάθε τι στο χτίσιμο μυϊκής μάζας. Και, όπως ξέρουμε, οι πιο δυνατοί μύες καίνε περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, αν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά, τότε θα αρχίσετε να αναπτύσσετε ανοχή στην ινσουλίνη, κάνοντας το σώμα σας να αποθηκεύει τις θερμίδες με τη μορφή λίπους. Συνεπώς, ξεκινήστε τη γυμναστική, και ειδικά γυμναστική με βάρη και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Τρώτε πιο έξυπνα

Κάθε φορά που τρώτε, εκκρίνεται η χολοκυστοκινίνη, και ορισμένα πεπτίδια (CCK, GLP-1 και PYY), που κάνουν τις τροφές να μετακινούνται πιο αργά στον γαστρεντερικό σωλήνα. Και όταν συμβαίνει αυτό, νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε σε κάθε μας γεύμα πρωτεΐνη, λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες—ειδικά στο πρωινό σας, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, είναι εκπληκτικά, όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Φτιάξτε τον μεταβολισμό σας

Ο θυρεοειδής, ένας αδένας στο λαιμό σας, παράγει διάφορες ορμόνες, όπως τις Τ3 και Τ4, που ελέγχουν πόσες θερμίδες καίμε ενώ μένουμε ακίνητοι. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζονται από αυτοάνοσα νοσήματα, άρα αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως ξαφνική αύξηση βάρους ή υπερβολική κόπωση, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Για να βοηθήσετε τον θυρεοειδή σας να λειτουργεί καλύτερα, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα θαλασσινά, καθώς η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη