Αναμφισβήτητα, η πιο ευρέως διαδεδομένη δίαιτα με τεράστια και μακροχρόνια ανταπόκριση στο ευρύ κοινό, το δημιούργημα ενός ανθρώπου που ζύγιζε 180 κιλά και που τελικά έχασε τη ζωή του από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τι τραγική ειρωνεία! Η δίαιτα του Dr. Atkins δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 και εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής. Οι ιδιοκτήτες πολλών εστιατορίων στις HΠΑ παρατηρώντας την άνευ προηγουμένου επιρροή της δίαιτας του Atkins στον αμερικάνικο πληθυσμό αναγκάστηκαν να συμπεριλάβουν στο Μενού τους σελίδες με τροφικές επιλογές για άτομα που την εφαρμόζουν.

Βασικές Αρχές

Απαγορεύεται να καταναλωθούν άσπρη ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, οστρακοειδών, τυριών πλήρων σε λιπαρά, βουτύρου και μαργαρίνης σε απεριόριστες ποσότητες.

Άποψη επιστημονικής κοινότητας

Η κριτική που έχει ασκηθεί κατά καιρούς υπήρξε δριμύτατη. Η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Πιθανή απώλεια βάρους λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής καθώς τα πρωτεϊνούχα (κυρίως κρέας) τρόφιμα επιταχύνουν την εμφάνιση αισθήματος κορεσμού από ένα γεύμα. Η απώλεια υγρών κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής μας τέτοιας διατροφής είναι ραγδαία λόγω της αποικοδόμησης του γλυκογόνου (αποθήκη υδατανθράκων στο ανθρώπινο σώμα) που πραγματοποιείται.

Η απώλεια βάρους διακόπτεται μετά τις πρώτες 1-2 εβδομάδες εφαρμογής της δίαιτας.

Πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες

Κέτωση οργανισμού, ζαλάδες, αφυδάτωση, αδυναμία.

Πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες

 Καρδιαγγειακές παθήσεις, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας, έλλειψη βιταμινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο