Νέες ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού για την υγεία μας δείχνουν επιστημονικές μελέτες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τις Κατεχίνες που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους!

Διάφορες μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι οι θερμογενετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ικανότητα του να διεγείρει τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται όχι μόνον στην περιεχόμενη καφεΐνη αλλά, κυρίως, στις κατεχίνες.

Στα υπέρβαρα άτομα που μελετήθηκαν και τα οποία κατανάλωναν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες, το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν κατά περίπου 5%. Ο σχετικός μηχανισμός συνίσταται στην αύξηση της θερμογένεσης και την αναστολή της παγκρεατικής γαστρικής λιπάσης.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιτυγχάνει επίσης να περιορίσει το βάρος που πιθανόν επανακτά κανείς μετά το τέλος μιας δίαιτας. Παράλληλα, η κατανάλωση τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες για τρεις μήνες (690 mg/ημέρα) συνοδεύεται από απώλεια βάρους, μείωση της περιμέτρου της μέσης (μείωση λόγου περιμέτρου μέσης/ περιμέτρου γλουτών), μείωση του συνολικού λίπους και συνεπώς αλλαγή της κατανομής του σωματικού λίπους.

Τέλος, η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια δίαιτας φτωχής σε θερμίδες αποτρέπει την επιβράδυνση των καύσεων -η οποία παρατηρείται συνήθως στην περίπτωση που η δίαιτα προβλέπει χαμηλή πρόσληψη θερμίδων- και συνεπώς ευνοείται η ταχύτερη απώλεια βάρους.

Τσάι και κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι μία ομάδα εξαιρετικά δραστικών ενώσεων οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η κύρια διατροφική πηγή κατεχινών είναι το τσάι, καθώς οι κατεχίνες απαντώνται φυσικά στα φύλλα του.

Από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες λόγω της διαδικασίας παραγωγής του. Αμέσως μετά την συγκομιδή το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών.

Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού (200 ml) περιέχει περίπου 90 mg κατεχινών. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες, το οποίο περιέχει 230 mg κατεχινών ανά φλιτζάνι (200 ml).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κατεχινών αποδίδονται στο ρόφημα κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της εμβάπτισης. Η ποσότητα που απελευθερώνεται αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της εμβάπτισης (στη Γαλλία συνήθως 1 ως 5 λεπτά της ώρας).

Η ποσότητα κατεχινών σε ένα φλιτζάνι τσάι μετά από 5 λεπτά της ώρας είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι τσαγιού στο οποίο εμβαπτίσαμε το τσάι για ένα λεπτό της ώρας.

Κατεχίνες και οφέλη στην υγεία

Οι ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις των κατεχινών του τσαγιού φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με τους εξής τρόπους:

  • προστασία της καρδιάς και των αγγείων και προστασία των λιποπρωτεϊνών από υπεροξείδωση
  • ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ
  • ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, ιδιαίτερα των βιταμινών E και C
  • αντιφλεγμονώδης και νευροπροστατευτική δράση κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας
  • διέγερση της θερμογένεσης, της οξείδωσης του λίπους και των καύσεων (παραγωγή ενέργειας).
  • βελτίωση της ευαισθησίας (ανταπόκρισης) στην ινσουλίνη


Πρόσληψη κατεχινών, σύσταση του σώματος και κατανομή λίπους
Έρευνα Σαγκάης

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αλλάζει τη σύσταση του σώματος. Ιδιαίτερα, διαπιστώθηκαν αποτελέσματα της μείωσης του σπλαχνικού λίπους σε σχέση με την πρόσληψη κατεχινών σε πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης.

Στην πιλοτική φάση αυτής της έρευνας, με τη συμμετοχή 160 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη κατεχινών (470mg/ ημέρα ή 470mg δις ημερησίως) επιφέρει, μετά από 8 εβδομάδες, μείωση του βάρους και της περιμέτρου της μέσης, χωρίς να παρατηρηθεί συσχέτιση με τη δόση.

Στην εν λόγω μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης σε τυχαία βάση, με την χρήση διπλού τυφλού δείγματος και placebo (ψευδοφάρμακου), υγιείς ενήλικοι (18-55 ετών) έλαβαν, αντίστοιχα, επί 12 εβδομάδες διαφορετικές ποσότητες κατεχινών (458 mg άπαξ ημερησίως για την ομάδα I, 234mg/ δις ημερησίως για την ομάδα II και 443 mg/ δις ημερησίως για την ομάδα III).

Βάρος, συνολικό λίπος, ποσοστό σπλαγχνικού λίπους και περίμετρος μέσης μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και εν συνεχεία μετά από 4, 8 και 12 εβδομάδες δοκιμής.

Στην ομάδα που χορηγήθηκαν 443 mg κατεχινών δις ημερησίως παρατηρούμε στατιστικά σημαντική μείωση του βάρους, της περιμέτρου της μέσης, του συνολικού λίπους και της κατανομής του σπλαγχνικού λίπους.
Συμπερασματικά, η ποσότητα σπλαγχνικού λίπους ρυθμίζεται με την πρόσληψη κατεχινών, σε συνάρτηση με τη δόση.

Η κατανάλωση τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού λίπους, παράγοντα κινδύνου για την κοιλιακή χώρα.

Περιεκτικότητα τροφίμων σε κατεχίνες

Οι κατεχίνες βρίσκονται σε διάφορες τροφές όπως το τσάι, τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, το κρασί και η σοκολάτα. Οι ποσότητες διαφέρουν πολύ από τη μία τροφή στην άλλη και βασικά εξαρτώνται από το είδος του φυτού.

Δύο τροφές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κατεχίνες: το τσάι (ιδιαίτερα το πράσινο τσάι) και η σοκολάτα. Παρόλα αυτά, αν λάβουμε υπόψη μας τη συνήθη μερίδα, είναι σαφές ότι το τσάι αποτελεί την κύρια πηγή κατεχινών.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες τροφές που είναι πηγές κατεχινών, στο τσάι, και ιδιαίτερα στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες αποτελούν την πλειονότητα των φλαβονοειδών.

Ανά mg/100 ml ή 100 g mg/μερίδα
Κατεχίνες Φλαβονοειδή Μερίδα
(σε ml ή g)
Κατεχίνες Φλαβονοειδή
Πράσινο τσάι 75 86 200 150 172
Μαύρο τσάι 51 84 200 102 168
Κόκκινο κρασί 11 76 125 14 94
Χυμός πορτοκαλιού 0 44 120 0 53
Χυμός Βατόμουρου 0 23 120 0 27
Χυμός μήλου 10 6 120 12 7
Σταφύλι 12 148 100 12 148
Μήλο 10 124 100 10 124
Ντομάτα 0 0 100 0 0
Λάχανο 0 4 100 0 4
Μαύρη σοκολάτα 303 1191 10 30 119
Σοκολάτα γάλακτος 23 300 10 2 30

Επιμέλεια: Σοφία Νέτα