Είμαι σχεδόν βέβαιη πως η κάθε μια και ο καθένας από εσάς που αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτές τις λέξεις έχετε έστω και μια φορά στη ζωή σας πειραματιστεί να ακολουθήσετε κάποια διατροφή προκειμένου να χάσετε βάρος. Είτε τα κιλά που σας απασχόλησαν ήταν 2 είτε ήταν περισσότερα, σίγουρα χρειάστηκε να αναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το φαγητό προκειμένου να τα χάσετε.

Σκεφτείτε πόσες φορές το θέμα διατροφή έχει προκύψει σε φιλικές συζητήσεις ή παρακολουθώντας μια εκπομπή υγείας στην τηλεόραση. Ποιές ήταν οι απόψεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση; Kατά πάσα πιθανότητα ο καθένας θα ήξερε μια πολύ καλή δίαιτα που είδε σε κάποια σελίδα στο διαδίκτυο ή του την πρότεινε μια φίλη ή την πήρε από μια γνωστή που πήγαινε σε διαιτολόγο και την ακολούθησε χωρίς καν να γνωρίζει αν είναι κατάλληλη για τις διατροφικές του ανάγκες.

Η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι θέματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα, διότι επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας αλλά την εικόνα του σώματός μας. Η πλειοψηφία των γυναικών αν ερωτηθούν κατά πόσο είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους θα απαντήσουν πως δεν είναι και πως θα ήθελαν να αλλάξουν ορισμένα σημεία του.

Το ζητούμενο όμως είναι, γίνονται με σωστό τρόπο οι προσπάθειες για απώλεια βάρους ή ορισμένες φορές γίνονται με τη χρήση ανορθόδοξων και ακατάλληλων μέσων;

Σίγουρα, αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάθος μεθόδους προκειμένου να χάσουν βάρος, συνήθως επειδή δεν έχουν τη γνώση, την οικονομική δυνατότητα να στηρίζουν μια σωστή επιλογή ή την υπομονή να οδηγηθούν στον κατάλληλο χρόνο στο βάρος που επιθυμούν.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες ενέργειες που γίνονται σε σχέση με την απώλεια βάρους θα αναλυθούν παρακάτω και θα θέλαμε να τονίσουμε πως είναι πράξεις προς αποφυγή, διότι μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το μεταβολισμό σας.



Λανθασμένη ενέργεια 1

‘Ακολούθησα μια πολύ καλή διαίτα που έδωσε ένας γνωστός διαιτολόγος σε μια φίλη, αλλά δεν έχασα όσα κιλά έχασε εκείνη.’

Φυσικό επακόλουθο είναι . Πρέπει επιτέλους να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες, διαφορετικό τρόπο ζωής αλλά και διατροφικές συνήθειες που πρέπει να διερευνηθούν πρωτού συνταχθεί ένα διαιτολόγιο.

Κατά συνέπεια, ένα διαιτολόγιο για να είναι πετυχημένο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε αυτές και μόνο αυτές τις ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν κάποιος άνδρας που ζυγίζει 110 κιλά να ακολουθεί το ίδιο διαιτολόγιο με κάποιον άνδρα ο οποίος ζυγίζει 70 κιλά για τον πολύ απλό λόγο ότι τα άτομα αυτά έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και μπορεί να έχουν και διαφορετικό ιατρικό ιστορικό, όπως επίσης διαφορετικές αιματολογικές εξετάσεις.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να συλλέξει όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να συνθέσει το καταλληλότερο διαιτολόγιο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Λανθασμένη ενέργεια 2

‘Για μια εβδομάδα ακολούθησα τη δίαιτα της λαχανόσουπας και είδα θεαματικά αποτελέσματα: ‘Εχασα 8 κιλά, δυστυχώς όμως τα ξαναπήρα μέσα σε 2 εβδομάδες και επιπροσθέτως πήρα και άλλα 2’.

Μην εμπιστεύεστε δίαιτες ‘πυροτεχνήματα’ που υπόσχονται σούπερ θεαματικά αποτελέσματα, όπως απώλεια λίπους μόνο από τα πλάγια της μέσης ή απώλεια λίπους και γράμμωση ταυτόχρονα ή απώλεια 10 κιλών την εβδομάδα κλπ. Αν πραγματικά υπήρχαν τόσο καλές δίαιτες τις οποίες κάποιος μπορεί να εφαρμόσει και να χάσει χωρίς κίνδυνο και χωρίς να καταστρέψει το μεταβολισμό του γρήγορα βάρος και να μήν το ξαναπάρει ποτέ, τότε εμείς οι διαιτολόγοι που υποστηρίζουμε την ισορροπημένη διατροφή και τη σταδιακή απώλεια βάρους θα είχαμε εξαφανιστεί ως είδος διότι πολύ απλά όλοι θα εφαρμόζανε τις σούπερ θεαματικές δίαιτες.

Όμως, από ότι φαίνεται, για να επιβιώνουν οι διαιτολόγοι και το χαμένο βάρος να επανέρχεται διπλό και τριπλό μετά από μια σούπερ θεαματική δίαιτα (όπως αυτή της λαχανόσουπας, με τα 5 φρούτα και τα 2 γιαούρτια, η δίαιτα ζώνης, η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα Beverly Hills και άλλοες) σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικοί και ανώδυνοι τρόποι.


Πρέπει να είστε έξυπνοι και ξύπνιοι και να μην παραμυθιάζεστε από τον κάθε επιτείδιο που έχει ως στόχο να σας αποσπάσει μερικά χρήματα.

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα που είναι χημική ή ιδιαίτερα χαμηλοθερμιδική, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να χάσετε υγρά και μυική μάζα και στη συνέχεια να επαναπροσθέσετε το χαμένο βάρος υπό τη μορφή λίπους.

Επιπροσθέτως, με μια ακατάλληλη δίαιτα τα νεύρα σας κλονίζονται, η συγκέντρωση μειώνεται, μπορεί να πάθετε υπνηλία και κατάθλιψη, καθώς επίσης να αποκτήσετε υπόταση και αναιμία.

Λανθασμένη ενέργεια 3

‘Εγώ και η φίλη μου έχουμε το ίδιο βάρος, το ίδιο ύψος και την ίδια ηλικία. Ακολουθούμε την ίδια δίαιτα και όμως εκείνη έχει χάσει 5 κιλά ως τώρα και εγώ μόνο 3. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μου;

Όπως τονίστηκε παραπάνω, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια ανταποκρίνεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής με άλλο τρόπο από ότι κάποιος άλλος οργανισμός που μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο βάρος, στην ίδια ηλικία και στο ίδιο ύψος.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον οργανισμό σας. Συνεχίστε με συνέπεια να ακολουθείτε το πρόγραμμα διατροφής σας και ο οργανισμός σας θα ανταποκριθεί στο χρόνο που μπορεί. Μην βιάζεστε και μην ανταγωνίζεστε τους άλλους.

Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι μια προσπάθεια για τη βελτίωση του εαυτού σας. Και αυτό το έργο, πιστέψτε με, αξίζει να έχετε την υπομονή για να το δείτε ολοκληρωμένο!

Λανθασμένη ενέργεια 4

‘Πρέπει να μην τρώω καθόλου μακαρόνια και να κάνω μια φορά την εβδομάδα αποτοξίνωση με 5 φρούτα και 3 γιαούρτια λάιτ για να χάσω βάρος. Είναι έτσι ο μεταβολισμός μου που αν φάω έστω και λίγα μακαρόνια θα παχύνω.,

Ποιος αξιολόγησε την κατάστασή σας και διέκρινε πως δεν πρέπει να τρώτε μακαρόνια διότι θα συντελέσουν στην πρόσληψη βάρους; Υπάρχει κάποιο τέστ αξιολόγησης βάση του οποίου κινούμαστε και κρίνουμε ότι οι αποτοξινώσεις είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους; Υπάρχουν μελέτες; Και γιατί δεν τις έχουμε δεί πουθενά ως τώρα;

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είστε έξυπνοι και ξύπνιοι και να μην καταπίνετε ότι σας σερβίρουν στο πιάτο. Για να χάσετε βάρος σωστά με μειωμένες πιθανότητες απώλειας υγρών και μεγιστοποίηση της απώλειας του λίπους, είναι απαραίτητο να τρώτε ισορροπημένα από όλες τις ομάδες τροφών, σε ποσότητα μικρότερη από αυτή που χρειάζεστε για τη διατήρηση του βάρους σας.

Αν μειωθεί πάρα πολύ η πρόσληψη των θερμίδων, τότε θα πέσει και ο μεταβολισμός σας, θα μειωθούν οι καύσεις σας και θα αρχίσετε να χάνετε βάρος πιο δύσκολα.

Οι αποτοξινώσεις, το μόνο που κάνουν είναι ότι συντελούν στη μειωμένη πρόσληψη ενέργειας, αφυδατώνουν και δημιουργούν εξάντληση λόγω της χαμηλής ενέργειας που συνήθως περιλαμβάνουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα χαθεί βάρος προσωρινά, το οποίο όμως θα επαναπροσληφθεί άμεσα, όταν ξεκινήσετε να τρώτε κανονικά.

Συμπερασματικά

Αν θέλετε να χάσετε το βάρος με ορθολογικά μέσα, τότε αφήστε τις πολλά υποσχόμενες τυποποιημένες διατροφές των ινστιτούτων, του διαδικτύου και των γνωστών σας καθώς επίσης τις δίαιτες πυροτεχνήματα και φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά με τη βοήθεια κάποιου ειδικού κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου.

Ψάξτε πολύ προσεκτικά την κατάρτηση του ατόμου που θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διατροφή. Είναι πτυχιούχος; Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι κυκλοφορούν πολλοί διαιτολόγοι – μαϊμούδες (ή αλλιώς διαιτολόγοι wanna be’s όπως συνηθίζω να λέω χαριτολογώντας) οι οποίοι είναι ακατάρτιστοι ή από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και μόνο και μόνο επειδή το επάγγελμα του διαιτολόγου είναι αναγκαίο στις μέρες μας ή επειδή από μικροί πάντα ήθελαν να γίνουν διαιτολόγοι αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν, αποφάσισαν να παριστάνουν τους διαιτολόγους και να δίνουν δίαιτες με 5 ευρώ, συνήθως τις ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.

Προσοχή λοιπόν.

Η υγεία σας δεν είναι ‘φτηνό προϊόν’ οπότε καλό θα ήταν να μην τη διαχειρίζεστε με φτηνούς τρόπους. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στη σωστή και επαγγελματική ενημέρωση πάνω στη διατροφή και καλό είναι αυτό το δικαίωμα να το διεκδικήσει.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]