Οι περισσότερες από τις δίαιτες αυτές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις δεκαετίες ’70 και ’80, ενώ πολλές από αυτές εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Αμερική κυρίως, αλλά πολύ γρήγορα έκαναν το γύρο του κόσμου.

Η επιτυχία τους στηρίχτηκε τόσο στην άγνοια του κόσμου, όσο και στην ευπιστία των υπέρβαρων / παχύσαρκων. Δηλαδή, ακούγοντας για έναν 'μαγικό τρόπο' που σε απαλλάσσει χωρίς κόπο από τα περιττά κιλά, πολλοί μαγνητίστηκαν και εφαρμόζονταν τέτοιου είδους προγράμματα κατέληξαν πράγματι πιο αδύνατοι….αλλά μόνο οικονομικά.

Πλούτισαν οι βιομηχανίες αδυνατίσματος και αυτοί χάρηκαν για λίγες μέρες το πρόσκαιρα πιο αδύνατο σώμα τους. Ωστόσο, γρήγορα ξαναπήραν και μάλιστα με το παραπάνω, ότι είχαν χάσει.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα, από στοιχεία των Ιδιωτών Διαιτολόγων του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων η ανταπόκριση των 'ιδιόρρυθμων' διαιτών στον κόσμο είναι μικρή.

Αποδίδεται στο γεγονός ότι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου από διαιτολόγους πάνω σε θέματα αδυνατίσματος και Διατροφής γενικότερα είναι μεγάλη και αποτελεσματική. Το μεγάλο όπλο του καταναλωτή είναι η σωστή ενημέρωση και δεν πρέπει να το αφήνει ποτέ από τα χέρια, αναζητώντας την πάντα από τους ειδικούς επιστήμονες.

Cambridge diet

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών τη βδομάδα. Οι 330 θερμίδες της προέρχονται από 33 γρ. πρωτεϊνών, 40 γρ. υδατανθράκων και 3 γρ. λίπους. Καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σχόλιο

  • Μη επιστημονικός τρόπος απώλειας, επικίνδυνος για την υγεία με τα σημερινά δεδομένα γνώσης σε θέματα αδυνατίσματος.
  • Η γρήγορη απώλεια αποτελεί μια κύρια αιτία της γρήγορης επαναπρόσληψης.
  • Η στέρηση τροφών δημιουργεί στον οργανισμό τις προϋποθέσεις για υπερφαγικά επεισόδια μετά το πέρας της δίαιτας. Έτσι, το άτομο υπερκαταναλώνει τροφές που του έλειψαν και στερήθηκε.
  • Δεν προτείνει ένα γενικότερο πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής.
  • Προάγει το φαινόμενο yo-yo που αποδεδειγμένα οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση βάρους και προβλήματα υγείας.

Beverly Hills Diet

Πρόκειται για μια δίαιτα 35 ημερών και χωρίζεται σε διαφορετικά στάδια προσδίδοντας μια 'επιστημονικοφάνεια' σε αδαείς που την εφαρμόζουν. Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, εφευρέθηκε για την αριστοκρατική συνοικία του Beverly Hills, απ’όπου πήρε και το όνομά της.

Στο πρώτο στάδιο των 10 ημερών καταναλώνονται μόνο φρούτα ώστε, κατά τους δημιουργούς της, να αποτοξινωθεί το σώμα. Από την 11η μέρα σπάει η μονοτονία και εισάγονται αμυλώδεις τροφές και βούτυρο. Από την 19η μέρα εισάγονται και πρωτεϊνούχες τροφές, αλλά προσοχή, ποτέ μαζί με υδατάνθρακες, γιατί δυσχεραίνεται η πέψη.

Σχόλιο

  • Ελλιπής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, κυρίως σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, με συνέπεια το άτομο που την εφαρμόζει να νιώθει ζαλάδες, ατονία, κούραση κα.
  • Στο πρώτο στάδιο παρουσιάζονται έντονες διάρροιες.
  • Δεν προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  •  Έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως ανεπιτυχής.
  • Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε παχυσαρκία και νευρολογικές διαταραχές.
  • Φαινόμενα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη μείωση της αυτοπεποίθησης, επίσης παρατηρούνται.

Hollywood Diet

Πρόκειται για ένα ρόφημα που αποτελείται από σιρόπι καλαμποκιού με ελαφρά όξινη γεύση εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που σύμφωνα με τους παρασκευαστές του η απώλεια ξεπερνά τα 5 κιλά σε 2 μέρες.

Προέκυψε από την ανάγκη των αστέρων του Hollywood να απαλλαγούν γρήγορα από κάποια περιττά κιλά για τις ανάγκες κάποιας επαγγελματικής τους δραστηριότητας, γι’ αυτό και ονομάζεται και η 'μαγική 48ωρη δίαιτα'. Λόγω της ιδιαιτερότητας των ατόμων που την εφαρμόζουν εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής σήμερα στην Αμερική.

Σχόλιο

  • Αν και εφαρμόζεται για μόνο 2 μέρες, ωστόσο κρίνεται αντιεπιστημονική και επικίνδυνη.
  • Ελλιπής σε πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Τα κιλά που χάνονται επαναπροσλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Μεγάλη επαναληψιμότητα μπορεί να σχετίζεται και με νευρολογικά συμπτώματα.

Mayo Clinic Diet (Grapefruit Diet)

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μπορεί να καταναλωθεί απεριόριστη ποσότητα τροφής, αρκεί αυτή να προέρχεται από πρωτεινούχες ή λιπαρές τροφές και όχι από υδατάνθρακες. Έτσι μπορεί να καταναλώνονται άφοβα και μέχρι σκασμού μπέικον, αυγά, κρέας, βούτυρο κα., αλλά όχι μακαρόνια, πατάτες, ψωμί κ.α συναφή αμυλώδη.

Ωστόσο το 'κρυφό χαρτί' της δίαιτας αυτής είναι ότι πρέπει μετά από κάθε γεύμα να καταναλώνεται γκρέιπφρουτ ή χυμός γκρέιπφρουτ γιατί έχει το χαρακτηριστικό 'να διαλύει τα λίπη'. Μάλιστα, οι εφευρέτες της διατείνονται ότι όσο περισσότερο τρώς τόσο περισσότερο χάνεις.

Και συνεχίζουν: αν δεν χάσεις στην αρχή μην απογοητευθείς, έτσι πρέπει, μετά την πέμπτη μέρα θα χάνεις 3 κιλά την  εβδομάδα.

Σχόλιo

  • Το γκρέιπφρουτ δεν διαλύει τα λίπη. Ο μόνος γνωστός τρόπος για να κάψει ο οργανισμός λίπος είναι όταν η ενέργεια που καταναλώνεις είναι μικρότερη από αυτή που ξοδεύεις.
  • Είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, γεγονός πολύ επικίνδυνο, ακόμα και για βραχύβια χρήση.
  • Ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, γεγονός που τον κάνει ευάλωτο σε πολλές παθήσεις.
  • Η στέρηση πολλών τροφών τις κάνει πολύτιμες για τον οργανισμό, ο οποίος μετά το τέλος της δίαιτας θα τις υπερκαταναλώσει.
  • Δεν προάγει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, είναι επικίνδυνη και αντιεπιστημονική.


Cabbage Soup Diet (Λαχανόσουπα)

Πρόκειται για μία ειδική συνταγή σούπας λαχανικών βασισμένη στο λάχανο. Η λαχανόσουπα αποτελεί το καθημερινό πιάτο σε ένα αυστηρά υποθερμιδικά πρόγραμμα διάρκειας 7 ημερών. Παράλληλα με τη σούπα, ο διαιτώμενος καταναλώνει και άλλες τροφές όπως φρούτα, άπαχο γάλα, λαχανικά και μικρή ποσότητα ψαριού και κρέατος.

Εφευρέθηκε ένα εβδομαδιαίο μοντέλο με διαφορετική προσθήκη τροφής στην καθημερινή λαχανόσοσουπα, 'ντύνοντας' έτσι επιστημονικοφανώς ένα όχι σωστό διαιτητικό σχήμα. Οι υποστηρικτές της δεν διατείνονται λιποδιαλυτική δράση για τη λαχανόσουπα, αλλά προτείνουν το μοντέλο αυτό ως μία λύση αποτοξίνωσης στη σημερινή εποχή της υπερκατανάλωση κρέατος.

Σχόλιο

  • Δεν προάγει το σωστό τρόπο διατροφής.
  • Υπερβολικά μονότονη, δημιουργώντας, ακόμα και στο διάστημα της μίας εβδομάδας το αίσθημα της στέρησης.
  • Ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και κατ’επέκταση άτομα σε ομάδες κινδύνου (εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά, άτομα με ιστορικό συνεχών διαιτών κα) δεν πρέπει να τις δοκιμάζουν.
  • Πρόσκαιρη απώλεια βάρους και πολύ γρήγορη επαναπρόσληψη.
  • Η λαχανόσουπα δεν είναι αποτελεσματικότερη στο αδυνάτισμα από την καροτόσουπα ή την μανιταρόσουπα ή την μπροκολόσουπα.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο