Όλοι γνωρίζουμε πως η ποιότητα της διατροφής μας, η συχνότητα λήψης συγκεκριμένων τροφών, η άσκηση που ενδεχομένως κάνουμε αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής που τυχόν προσλαμβάνουμε επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας μας.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η ποιότητα και η διαφορετικότητα του γενετικού μας υλικού έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με το πώς μεταβολίζουμε τις τροφές, πώς χρησιμοποιούμε τα θρεπτικά συστατικά αλλά και πώς αποβάλλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας.

Αυτή ή αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής, τρόπου ζωής και γενετικού υλικού αποτελεί το αντικείμενο μελέτης της διατροφογενετικής. Η διατροφογενετική αποτελεί την επιστήμη της διατροφής και των γονιδίων.

Μεταβολές σε τμήματα του γενετικού υλικού (DNA), δηλαδή διαφοροποιήσεις σε γονίδια επηρεάζουν το πώς ανταποκρινόμαστε στην επίδραση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, περίπου το 1/3 των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μια διαφοροποίηση στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της χοληστερίνης και είναι πιο ευαίσθητοι σε αυξημένη λήψη κορεσμένων λιπαρών.

Με ένα διατροφογενετικό τέστ μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις στο γενετικό υλικό και να τροποποιήσουμε κατά ανάλογο τρόπο τη διατροφή μας, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθένειας.

Δεν είναι όλες οι μεταβολές στο γενετικό υλικό επιβλαβείς. Ωστόσο, η πρόληψη που γίνεται με την ενημέρωση σε σχέση με την όποια γενετική διαφοροποίηση θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να διαφυλάξουμε την υγεία μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας