Απλά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα μπορεί να μας οδηγήσουν στο να παρεκκλίνουμε από το στόχο μας να χωρέσουμε στο αγαπημένο μας τζην. Αν η ζυγαριά φαίνεται πως έχει κολλήσει και το βάρος σας μειώνεται μόνο για να επανέλθει, υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάνει μερικά από τα παρακάτω 12 λάθη.



Bασίζεστε σε στερητικές δίαιτες

Αν είστε αποφασισμένοι να χάσετε γρήγορα 5 κιλά, τότε πιθανόν κάνετε στερητική δίαιτα. Ίσως δεν τρώτε τίποτα, παρά μόνο γκρέιπφρουτ ή λαχανόσουπα κάθε μέρα. Μειώνετε τις καθημερινές σας θερμίδες σε λιγότερες από 1.000 και βέβαια βλέπετε τα κιλά να φεύγουν.

Αλλά όταν τρώτε τόσο λίγες θερμίδες, εκπαιδεύετε το μεταβολισμό σας να επιβραδύνει. Μόλις τελειώσει η δίαιτα, το σώμα σας καίει τις θερμίδες πιο αργά και κερδίζει βάρος πιο γρήγορα-όσο ποτέ άλλοτε.

Παραλείπετε το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού μοιάζει απλός τρόπος να περιορίσει κάποιος τις θερμίδες, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόρεστη πείνα για την υπόλοιπη μέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη σχεδιασμένη κατανάλωση σνακ στο γραφείο, σε τεράστιες μερίδες για μεσημεριανό, κάνοντας τις θερμίδες να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Όμως, το πρωινό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ίνες μπορεί να μειώσει την πείνα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν πω άνθρωποι που τρώνε πρωινό κάθε πρωί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθούν σε φυσιολογικό βάρος.



Χάνετε το μέτρημα των σνακ…

Ενδεχομένως μετράτε προσεκτικά τις θερμίδες σε κάθε γεύμα, αλλά τι γίνεται με ότι ‘τσιμπάτε’ ενδιάμεσα; Υπάρχουν τα κουλουράκια στο γραφείο σας, η φέτα κέικ του συναδέλφου, η γεύση του παγωτού του γιου σας. Όλα αυτά αθροίζονται και μπορούν να σαμποτάρουν την κατά τα άλλα καλά σχεδιασμένη δίαιτά σας.

Αν έχετε πάρει σοβαρά το θέμα του υπολογισμού των θερμίδων μπορεί να χρησιμοποιήσετε σημειωματάριο για να γράφετε την κάθε….μπουκιά.

Παραλείπετε τα σνακ

Αν το αδιάκοπο τσιμπολόγημα μπορεί να καταστρέψει τη σιλουέτα σας, το να καταναλώνετε σνακ με σύνεση μπορεί να κάνει το αντίθετο. Άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετά μικρά γεύματα και σνακ την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ελέγχουν την πείνα τους και να χάνουν βάρος.

Τα σνακ βοηθούν να κρατάτε σε υψηλή ταχύτητα το μεταβολισμό σας, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι ξηροί καρποί είναι καλή επιλογή υψηλή σε πρωτεΐνες και η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ως σνακ ξηρούς καρπούς έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατοι από αυτούς που δεν καταναλώνουν.



Υπερκαταναλώνετε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δίαιτά σας. Μόνο να θυμάστε ότι τα χαμηλά λιπαρά δεν είναι το ίδιο με τις χαμηλές θερμίδες και δεν σας δίνουν το δικαίωμα να σερβιρίζεστε για δεύτερη και τρίτη φορά.

Αν γεμίζετε το πιάτο σας με γλυκά που έχουν λίγα λιπαρά, μπορεί να βρεθείτε να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ότι αν τρώγατε μικρότερο κομμάτι κανονικού γλυκού. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πόσο λίπος, ζάχαρη και θερμίδες προσλαμβάνετε, είναι να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος.

Πίνετε ποτά με πολλές θερμίδες

Όταν μετράμε θερμίδες, οι περισσότεροι από μας τείνουμε να παραβλέπουμε αυτές που περιέχονται στο ποτό μας. Είναι μεγάλο λάθος, αν σκεφτείτε ότι ορισμένοι καφέδες και αλκοολούχα ποτά έχουν περισσότερες από 500 θερμίδες. Ακόμα και οι θερμίδες στο χυμό και το αναψυκτικό μπορούν να προστεθούν γρήγορα.

Το χειρότερο είναι ότι οι θερμίδες που βρίσκονται στα υγρά δεν περιορίζουν την πείνα. Δεν πρόκειται να φάτε λιγότερο μετά από ποτό με πολλές θερμίδες.

Καταναλώνετε ελάχιστο νερό

Το να μην πίνετε νερό είναι ένα από τα πιο εύκολα επιδιορθώσιμα λάθη στη δίαιτα. Το νερό είναι αναγκαίο για την καύση των θερμίδων. Αν αφήσετε τον εαυτό σας να αφυδατωθεί ο μεταβολισμός σας υπολειτουργεί -και αυτό σημαίνει αργότεροι ρυθμοί στην απώλεια βάρους.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι ενήλικες που πίνουν 8 ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτούς που πίνουν λιγότερα. Έτσι, προσπαθήστε να προσθέσετε ένα ποτήρι νερό σε κάθε γεύμα ή σνακ.

Εγκαταλείπετε τα γαλακτοκομικά

Γάλα, τυρί και παγωτό αποτελούν ταμπού για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά η εγκατάλειψη των γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ‘αντιπαραγωγική’.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το σώμα καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο και παράγει περισσότερο λίπος όταν του λείπει το ασβέστιο. Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια οφέλη, έτσι τα γαλακτοκομικά ενδεχομένως έχουν άλλα συστατικά που δρουν επίσης.

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν να παραμένετε σε γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.

Παρασύρεστε στις βόλτες

Οι βόλτες που καταλήγουν σε φαγητό είναι καλές μετά από μια κουραστική μέρα και μπορείτε να παραγγείλετε μια σαλάτα ή κάποιο άλλο υγιεινό πιάτο. Όμως, μπορείτε να αντισταθείτε στο μιλκσέικ ή σε κάποια άλλη λιχουδιά; Και αν κάποτε επιτρέπατε στον εαυτό σας την ευκολία του πρόχειρου φαγητού αυτό, μπορεί να γίνει συνήθεια.

Σύμφωνα με μακρόχρονη έρευνα, άνθρωποι που έτρωγαν σε ταχυφαγείο περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα κέρδισαν περισσότερο από 4,5 κιλά σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν σε αυτά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Ζυγίζεστε καθημερινά

Το να ζυγίζεστε καθημερινά είναι ‘συνταγή’ που προκαλεί σύγχυση και δεν σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες.

Περισσότερο σημαντικό είναι να κοιτάτε την τάση πιο μακροπρόθεσμα και να ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα. Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε μισό ή ένα κιλό την εβδομάδα, θα ικανοποιηθείτε να δείτε ότι τα χάσατε, όταν ανεβείτε στη ζυγαριά.

Το αποτέλεσμα σας δίνει μεγαλύτερη επιβράβευση από τις διακυμάνσεις που βλέπετε στη ζυγαριά και σας μπερδεύουν όταν ζυγίζεστε καθημερινά.

Βάζετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Το να πείτε στον εαυτό σας ότι θα χάσετε 9 κιλά την πρώτη εβδομάδα, πιθανόν σας προετοιμάζει για αποτυχία. Αν γνωρίζετε ότι δεν θα τα καταφέρετε μπορεί να μην αρχίσετε ποτέ δίαιτα. Αν κάνετε δίαιτα και χάνετε 2,5 κιλά σε μια εβδομάδα, αντί να το γιορτάσετε, μπορεί να αισθανθείτε αποθαρρυμένοι που δεν φτάσατε στο στόχο σας.

Ο ρεαλιστικός στόχος είναι σημαντικός για την επιτυχία μιας δίαιτας. Αν δεν είστε σίγουροι ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας, μιλήστε με κάποιον διαιτολόγο.

Αποφεύγετε την άσκηση

Αν δεν ασκείστε, βάζετε όλο το βάρος της προσπάθειας στη δίαιτα. Αν γίνετε πιο δραστήριοι, μπορείτε να τρώτε περισσότερα από τα φαγητά που σας αρέσουν και να χάνετε παρόλα αυτά και βάρος.

Το θέμα είναι να βρείτε μια άσκηση που να σας αρέσει. Αν ο διάδρομος σας φαίνεται κουραστικός, δοκιμάστε το κολύμπι, το μπαλέτο, το ποδήλατο ή το πιγκ πογκ, με τα οποία καίτε περισσότερες θερμίδες από ότι με το περπάτημα.

Περάστε χρόνο κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μέχρι να επιλέξετε αυτήν που σας αρέσει και με την οποία θα ασχολείστε περισσότερες ημέρες.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο