Άλλη μία μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης τελείωσε και όπως συμβαίνει και μετά τα Χριστούγεννα, το σωματικό βάρος παίρνει την ‘πάνω βόλτα’ σε αρκετούς. Μα γιατί μετά από τις γιορτές συμβαίνει κάτι τέτοιο και όλοι τις θεωρούν περιόδους υψηλού κινδύνου;

Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τρώμε μόνο για να καλύψουμε την πείνα μας, τη βιολογική δηλαδή ανάγκη, αλλά συνδέουμε το φαγητό με κοινωνικούς, συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, καθώς και με ένα αίσθημα χαλάρωσης και ξεκούρασης που συνοδεύει αυτές τις ημέρες.

Φυσικά, δε χάλασε και ο κόσμος εάν ξεφύγετε 2-3 ημέρες...όλα διορθώνονται, χωρίς να πανικοβάλλεστε! Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε τις υπερβολές αυτών των ημερών και να ρυθμίσουμε καλύτερα το βάρος μας;

Αύξηση σωματικής δραστηριότητας

Με τον όρο ‘σωματική δραστηριότητα’ εννοούμε τόσο οργανωμένη άσκηση όπως το γυμναστήριο, αθλήματα, κολύμπι, όσο και καθημερινές κινήσεις όπως περπάτημα, ψώνια με τα πόδια, βόλτα σκύλου, ανέβασμα-κατέβασμα σκαλιών, χειρονακτικές εργασίες κλπ.

Μέτριας έντασης άσκηση για 40-60’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αυτό που συστήνεται και από παγκόσμιους οργανισμούς. Φαίνεται πως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιστάθμισης των περιττών θερμίδων που πήραμε καθώς αυξάνουμε τις καύσεις χωρίς να ‘στερούμαστε’ ιδιαίτερα το φαγητό και κερδίζουμε επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία μας!

Οργανώστε τα γεύματά σας εκτός σπιτιού

Σκεφτείτε πού θα βρίσκεστε και τι επιλογές θα έχετε ώστε να μπορείτε να προμηθευτείτε ή να έχετε μαζί σας κάποια υγιεινά σνακ (φρούτα, σάντουιτς, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών κ.ά) ή και φαγητό αντί για γλυκά και πίτες. Η παράλειψη γευμάτων επειδή φάγατε περισσότερο τις προηγούμενες ημέρες δεν φαίνεται να βοηθάει αλλά μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει!

Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά

Είναι δύο ομάδες τροφίμων που τις ‘ξεχνάμε’ τις ημέρες μετά τη νηστεία, έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κρέας, τα αυγά και τα γλυκά! Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τη δυνατότητα να μας ‘χορταίνουν’ προσφέροντας λίγες θερμίδες.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητα συστατικά στη διατροφή μας και μπορούμε να τους δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο!

Αυξήστε τη διάρκεια του γεύματός σας!

Δεν σας κυνηγάει κανείς, απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας αργά και κάνοντας διαλείμματα ενδιάμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείτε καλύτερα ότι έχετε χορτάσει στη σωστή στιγμή, αφού χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει ο οργανισμός ότι έχει καλυφθεί.

Ξεκινήστε με τη σαλάτα σας και κόψτε το φαγητό σας σε μικρότερες μπουκιές.

Μειώστε την κατανάλωση των γλυκών

Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια και οι σοκολάτες έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες! Όπως έχει αναφερθεί, πολλές φορές, τα γλυκά δεν αποτελούν απαγορευμένα τρόφιμα, απλά θα πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά και με μέτρο για να μην προκαλούν πρόβλημα.

Προτιμήστε τα σε μικρές ποσότητες, ως μέρος του πρωινού ή κάποιου σνακ και αναρωτηθείτε εάν πραγματικά χρειάζεστε το γλυκό κάθε φορά που απλώνετε το χέρι σας αυτόματα για να το επιλέξετε...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας