Για τους περισσότερους από μας, το στρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δυστυχώς, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να επηρεάζει την απώλεια βάρους.

'Ακόμα κι αν τρώτε υγιεινά και ασκείστε, το χρόνιο στρες μπορεί να αποτρέπει την απώλεια του βάρους σας - ή ακόμα και να σας προσθέτει κάποια κιλά' λέει η Pamela Peeke, MD, MPH, σύμβουλος πρόληψης και συντάκτρια γνωστού περιοδικού.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Το σώμα σας απαντά σε όλη αυτή την ένταση -είτε είναι φυσική είτε ψυχολογική- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Κάθε φορά που έχετε μια αγχωτική ημέρα, ο εγκέφαλός σας δρα σα να βρίσκεστε εκτεθειμένοι σε κάποιο φυσικό κίνδυνο και προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών.

Κατά τη διάρκεια έντονου άγχους και πίεσης το σώμα μας προκαλεί τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της δίνει το σήμα για αποθήκευση των θερμίδων, ακόμα κι όταν εσείς δεν χρησιμοποιήσατε όλες τις θερμίδες που χρειαζόσασταν.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πεινασμένοι ... πολύ πεινασμένοι.

Εφ' όσον συνεχίζεται η πίεση, το σώμα σας συνεχίζει να κρατά υψηλά τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, και συνεχίζει να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας σας. Δυστυχώς, λίγοι από μας έχουμε το ψυχικό σθένος να επιλέξουμε ένα καρότο ή κάποιο άλλο λαχανικό για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.

'Αντί αυτού, ποθούμε γλυκά, αλμυρά, και πλούσια σε λίπη τρόφιμα, τα οποία δρουν στιγμιαία σαν αγχολυτικά' εξηγεί η Elissa Epel, PHD, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτή όμως η κατευναστική επίδραση γίνεται εθισμός, έτσι κάθε φορά που είστε πιεσμένοι, οδηγείστε στην κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, προκαλούν επιβράδυνση στην παραγωγή της τεστοστερόνης – ορμόνης που συμβάλλει στο 'χτίσιμο' μυών. 'Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται μια μείωση στη μάζα των μυών σας, και μείωση του βασικού μεταβολισμού' εξηγεί η Shawn Talbott, PHD, συντάκτρια του περιοδικού 'Cortisol Connection'.

'Η διαδικασία αυτή επέρχεται με το γήρας, αλλά τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.'

Προφανώς, το να ξεφορτωθείτε το άγχος και την πίεση είναι μια όχι και τόσο ρεαλιστική επιλογή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέτρα για να 'χτυπήσετε' την πίεση, να έχετε υπό έλεγχο τόσο το σωματικό σας βάρος όσο και τα επίπεδα κορτιζόνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''