Οι περισσότεροι από εμάς, τώρα που μεγαλώνει και η μέρα και πλησιάζουν και οι εξορμήσεις στις παραλίες, προσέχουμε τη διατροφή και τη σιλουέτα μας. Από την άλλη όμως, αναπόφευκτα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο εκτός σπιτιού.

Σε ένα παραλιακό ταβερνάκι, στο εξοχικό της παρέας, στο πατρικό μας στην εξοχή και, πάει λέγοντας…Έτσι όμως ‘παρασυρόμαστε’ πιο συχνά όταν τρώμε, καθώς το πνεύμα της χαλάρωσης και της καλοπέρασης αποτυπώνεται και στις διατροφικές μας επιλογές στα εκάστοτε ‘τραπεζώματα’.

Στη στήλη αυτή λοιπόν σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για ένα όμορφο, ειδυλλιακό καλοκαιρινό μεσημεριανό ή δείπνο, έτσι ώστε να ευχαριστηθείτε την έξοδό σας χωρίς να έχετε μονίμως στο μυαλό το φαγητό. Ξεκινώντας για την έξοδο λοιπόν, θα πρέπει να σκεφτείτε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε όταν είστε μακριά από το σπίτι.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου τι και πόσο θα φάτε, με ποιόν ή ποιους, τι 'έξτρα' μπορεί να περάσει από μπροστά σας (π.χ. επιδόρπια, πρώτα κ.λ.π) και φυσικά, το αλκοόλ.

Οπότε:

  • Προγραμματίστε έγκαιρα την έξοδο, καθώς ενδέχεται να θέλετε να ρυθμίσετε το φαγητό σας τις προηγούμενες (ή/ και τις επόμενες) ημέρες, προκειμένου να ‘γλιτώσετε’ θερμίδες.
  • Ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο είχατε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.
  • Πολλοί επιλέγουν να συμμετέχουν στην επιλογή του εστιατορίου. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τα πιάτα από πριν και να προσχεδιάζουμε το μενού μας. Έτσι θα αποφύγουμε και να ξαναγεμίσουμε το πιάτο.
  • Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε να σερβιριστεί το φαγητό χωρίς έξτρα βούτυρο. Ζητήστε οι σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες να σερβιριστούν χωριστά, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που θα πάρετε. Σκεφτείτε μήπως θέλετε να ζητήσετε μικρότερη μερίδα από το κύριο πιάτο, με πρόσθετα λαχανικά ή σαλάτα.
  • Προτιμήστε ψάρι ψητό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι.
  • Ξεκινήστε το γεύμα με τη σαλάτα, ελαφριά και δροσερή.
  • Αποφύγετε τα πολλά λάδια και σάλτσες τόσο στα ορεκτικά όσο και στο κύριο πιάτο! Θα σας φουσκώσουν, θα σας ζεστάνουν και θα σας φέρουν δυσφορία.
  • Προσοχή στα έτοιμα μενού. Ενδέχεται να περιλαμβάνουν πιάτα τα οποία δεν αποτελούν καλή επιλογή και είναι δύσκολο να τους αντισταθεί κανείς, αφού τα έχει ήδη πληρώσει.
  • Προσπαθήστε να ζητήσετε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο ή ίσως να μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιον άλλο.
  • Φροντίστε γενικότερα να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς λαιμαργία, χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές.
  • Διακριτικά αποφύγετε τα έξτρα και το αλκοόλ με έτοιμα επιχειρήματα για να μην εκτεθείτε ή προσβάλλετε κάποιον…Π.χ. το αλκοόλ θα σας ζεστάνει παραπάνω, ιδίως μετά το πρώτο-δεύτερο ποτήρι. Χρησιμοποιείστε το ως δικαιολογία για τον 'πότη' της παρέας που νοιάζεται μόνο για το πώς θα σας γεμίζει συνεχώς το ποτήρι…

Τέλος, πειραματιστείτε και με νέες τακτικές, όπου διακριτικά θα σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση και παράλληλα θα σας βοηθήσουν να αποφεύγετε τον πειρασμό…Να θυμάστε άλλωστε ότι ο αυτοσκοπός είναι η συντροφιά και όχι το φαγητό και η λογική αυτή θα πρέπει να σας ακολουθεί για όλο το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας.

Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά…Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα υπόλοιπα….τα γνωρίζετε!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη