Το καλοκαίρι έφτασε και η περίοδος των διακοπών ήδη έχει ξεκινήσει για κάποιους. Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε πώς θα βγούμε στην παραλία έχοντας κάποια περιττά κιλά στο σώμα μας. Από την άλλη πλανάται συνεχώς το ερώτημα ‘είναι η περίοδος αυτή κατάλληλη να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά που μας ρίχνουν την ψυχολογία;’

Στο ερώτημα αυτό οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε ‘φυσικά όχι, από Σεπτέμβριο βλέπουμε…’.Αυτό βέβαια θυμίζει αυτό που συνηθίζουμε να λέμε όλο το χρόνο ‘από Δευτέρα δίαιτα’. Η αλήθεια είναι ότι η κατάλληλη στιγμή για τον καθένα μας βρίσκεται μέσα στο μυαλό του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς.

Με την έννοια αυτή όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες να πραγματοποιήσουμε τα ‘θέλω μας’ αρκεί να το αποφασίσουμε. Εξάλλου και η λαϊκή σοφία λέει ‘ποτέ μην αφήνεις κάτι για αύριο όταν μπορείς να το κάνεις σήμερα’.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά αυτά στη διατροφή μας όπου την περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών μπορούν να μας οδηγήσουν σε απώλεια ή σταθεροποίηση του βάρους μας;

Αύξηση κατανάλωσης λαχανικών

Τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και διαιτητικές ίνες και αποτελούν ένα μοναδικός συνδυασμός για το καλοκαίρι και το αδυνάτισμα. Το νερό των λαχανικών καλύπτει ένα μέρος των αυξημένων αναγκών μας τους μήνες του καλοκαιριού, όπου λόγω της εφίδρωσης έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών.

Από την άλλη, διαιτητικές ίνες μας δημιουργούν κορεσμό, δηλαδή μας χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Τρεις έως τέσσερις μερίδες λαχανικών την ημέρα μπορούν να δώσουν επάρκεια σε αρκετά θρεπτικά συστατικά.

1 μερίδα λαχανικών =1 κούπα ωμά λαχανικά.
Προσοχή! Το λάδι και τα διάφορα συνοδευτικά dressing θα πρέπει να είναι περιορισμένα στα λαχανικά.

Αύξηση Κατανάλωσης φρούτων

Τα φρούτα αυτή την εποχή είναι από τις καλύτερες επιλογές, γιατί όπως τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και διαιτητικές ίνες, δυο συστατικά απαραίτητα στο αδυνάτισμα. Τα φρούτα έχουν όμως και αρκετά σάκχαρα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα.

Δύο έως τρεις μερίδες φρούτων εποχής την ημέρα μπορούν να αποτελέσουν ενδιάμεσα σνακ και να υποκαταστήσουν άριστα την επιθυμία μας για γλυκό.

1 μερίδα φρούτου=1 νεκταρίνι ή 3 μικρά βερίκοκα ή 10 κεράσια ή 1 φέτα καρπούζι. Μειωμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Τα αλκοολούχα ποτά τις περισσότερες φορές μας δίνουν θερμίδες που αρκετοί διαιτολόγοι τις ονομάζουν ‘κενές’. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θερμίδες που παίρνουμε από το αλκοολούχα ποτά συνήθως δεν περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, που θα εμπλούτιζαν το διαιτολόγιό μας και θα το έκαναν περισσότερο ισορροπημένο, με αποτέλεσμα όταν τα υπερκαταναλώνουμε να συσσωρεύουμε μόνο περιττές θερμίδες στον οργανισμό μας και άρα να αυξάνουμε το βάρος μας.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, στις διακοπές θα πρέπει να τα περιορίζουμε σε 1-2 μερίδες την ημέρα.

1 μερίδα αλκοολούχου ποτού=240γρ μπύρα=120γρ. κρασί=30γρ. ουίσκι Περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών

Τα γλυκά θα πρέπει να ξέρουμε ότι αποδίδουν πολλές θερμίδες όταν εκτός από τα σάκχαρα περιέχουν και αρκετή ποσότητα λίπους. Δεν είναι καθόλου ορθή η άποψη ότι πρέπει να κόψουμε τα γλυκά προκειμένου να δούμε απώλεια βάρους.

Εκτός της ποσότητας, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα των γλυκών που καταναλώνουμε σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε πηγές ενέργειας. Έτσι και αλλιώς, ακόμα και στις διακοπές θα πρέπει να βάζουμε κάποιο όριο κατανάλωσης, όπου εμείς θα το έχουμε καθορίσει κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Όταν έχουμε μια συντηρητική κατανάλωση περίπου 2-3 μικρά γλυκά την εβδομάδα τότε δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε κατά πολύ το πρόγραμμα της απώλειας βάρους που επιχειρούμε.

1 μικρό γλυκό: 1 μικρή γρανίτα
Αύξηση Φυσικής Δραστηριότητας

Το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών προφέρονται για αρκετή δραστηριότητα μιας και ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περισσότερος. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απώλεια του σωματικού μας βάρους και στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Άρα, προκειμένου να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και απώλεια σωματικού βάρους εφαρμόζουμε καθημερινά τις παραπάνω αερόβιες δραστηριότητες σε μέτρια ένταση για 40-60 λεπτά της ώρας.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια αυτό το καλοκαίρι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σε σχέση με τη ρύθμιση του βάρους μας. Ακόμα και στις διακοπές μπορούμε να έχουμε σωστές επιλογές διατροφής, χωρίς να στερούμαστε πράγματα και χωρίς να παρεκκλίνουμε του προγράμματός μας για διασκέδαση.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να συνδέουμε τη διασκέδαση και τις διακοπές με την ασύδοτη κατανάλωση φαγητών και ποτών. Aν δεν καταφέρουμε να χάσουμε βάρος και παραμείνουμε σταθεροί, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθόλου, γιατί το πρώτο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας θα το έχουμε ήδη κάνει.

Καλή επιτυχία!!!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο