Η Παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο βλεννογόνος και ο υποβλενογόννος του παχέος εντέρου υποχωρούν και σχηματίζουν κήλες δια μέσου της κυκλικής μυϊκής στοιβάδας καλείται εκκολπωμάτωση.

Η εκκολπωματίτιδα αποτελεί επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης και συνήθως καθορίζεται ως μια διάτρηση του εκκολπώματος με συνεπακόλουθη επιμόλυνση. Οι διαιτητικές συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις εκκολπωμάτωσης και επειδή τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν, προσδιορίζοντας ως μια από τις αιτίες της παθολογικής αυτής κατάστασης τη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, προτείνεται δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (20-35 γρ.) και αυξημένη πρόσληψη νερού. Έτσι στην ασυμπτωματική εκκολπωμάτωση προτείνεται αύξηση στη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένων σκληρών άπεπτων συστατικών όπως ξηροί καρποί, καλαμπόκι (και πόπ κόρν), σπόροι ντομάτας, φλούδα από σταφύλια, σουσάμι, φράουλες, μούρα και φυσικά τα μπαχαρικά.

Αντιθέτως, σε περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, λίπος αλλά και σε λακτόζη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα