Η καλή διατροφή είναι σημαντική όταν ζείτε με ηπατίτιδα C. Δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος.

Ακολουθούν 7 συμβουλές διατροφής για να ενισχύσετε την υγεία του ήπατος όπως και τη συνολική υγεία.

Επιλέξτε πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών

Τα ανθυγιεινά λιπαρά περιέχονται στην πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος και στα πλήρη γαλακτοκομικά. Για την υγεία του ήπατος επιλέξτε ψάρι, άπαχο κρέας ή χορταρικά υψηλά σε πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.
Κάποτε εκτιμάτο ότι οι άνθρωποι με ηπατική νόσο θα πρέπει να περιορίζουν τις πρωτεΐνες, αλλά η έρευνα δεν στηρίζει πια την άποψηξ, σύμφωνα με την Christie Hust, του Texas Tech University Health Sciences Center.
Όταν έχετε ηπατίτιδα C, θα χρειαστείτε πρωτεΐνες για να διατηρηθούν τα υγρά στα αγγεία και να μειωθεί ο κίνδυνος κατακράτησης υγρών.

Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες

Όταν το ήπαρ υποστεί βλάβη δεν μπορεί να αποθηκεύσει τα σάκχαρα καλά, επομένως χρειάζεστε επαρκή πρόσληψη, δήλωσε η Hust. Λαμβάνετε τα σάκχαρα από υδατάνθρακες, οι οποίοι όμως δεν είναι ίδιοι.

Όταν πάσχετε από ηπατίτιδα C, οι καλύτεροι υδατάνθρακες είναι φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολική άλεσης.
Τα φρούτα και τα λαχανικά σας παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης.
Δημητριακά ολικής άλεσης έχουν περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα κατεργασμένα.

Παραλείψτε τις αλμυρές τροφές

Η κατακράτηση υγρών είναι συχνή παρενέργεια της ηπατικής νόσου, δήλωσε η Hust.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, επειδή το αλάτι βοηθά στη διατήρηση των υγρών στα αγγεία. Η ειδικός συνιστά να αποφύγετε την αλατιέρα, να χρησιμοποιείτε λιγότερες κατεργασμένες τροφές, να εμπλουτίζετε με βότανα το φαγητό και να μαγειρεύετε πιο πολύ σπίτι παρά να τρώτε έξω.

Οι κατεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς και άλλα σνακ, καθώς και οι κονσέρβες, συνήθως έχουν πολύ μεγάλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Να τις αποφεύγετε για να προστατεύσετε το ήπαρ.

Πιείτε άφθονα υγιεινά υγρά

Να στοχεύετε σε τουλάχιστον 6 έως 8 ποτήρια υγρών καθημερινά. Το νερό είναι καλή επιλογή. Άλλα υγιεινά υγρά είναι το γάλα χωρίς λιπαρά και οι χυμοί.

Ο καφές ή άλλα αναψυκτικά με καφεΐνη καθημερινά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του τραυματισμού του ήπατος στην ηπατίτιδα C, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ούρηση και σε αφυδάτωση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε πόσος καφές είναι ασφαλής για εσάς.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Αλκοολούχα ποτά δεν είναι υγιεινά για σας όταν είστε σε διατροφή για την προστασία του ήπατος που πάσχει από ηπατίτιδα C. Το αλκοόλ αποβάλλεται μέσω του ήπατος και πολύ αλκοόλ μπορεί να το βλάψει. Αν έχετε αρχή ηπατικής νόσου το αλκοόλ θα επιδεινώσει το πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσει σε εξέλιξη της νόσου σε σημείο όπου το ήπαρ δεν μπορεί να αυτοϊαθεί, δηλαδή σε κίρρωση. Όταν έχετε ηπατίτιδα C δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο όσον αφορά το αλκοόλ.

Μικρότερα, πιο συχνά γεύματα

Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως ναυτία ή απώλεια όρεξης ή να παρουσιάζετε τα συμπτώματα ως παρενέργειες της αγωγής. Συχνά, μικρά γεύματα, ταιριάζουν με τη διατροφή προστασίας του ήπατος σε ασθενείς με ηπατίτιδα C.

‘’Συνιστώ 4 έως 7 μικρά γεύματα την ημέρα’’, δήλωσε η Hust.
Αυτό θα μειώσει τη ναυτία και θα σας επιτρέψει να λάβετε περισσότερες θερμίδες. Eίναι σημαντικό επειδή πρέπει να αποφύγετε τη δυσθρεψία και τη μυϊκή απώλεια που μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου