Το να τρώμε έξω είναι κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, αλλά πολλές φορές το έχουμε και ανάγκη. Μπορεί κάποιος φίλος να έχει γενέθλια και να αποφασίσει να μας βγάλει για φαγητό, για παράδειγμα. Για τους ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, όμως, το φαγητό σε εστιατόριο μπορεί να γίνει εφιάλτης.

Το φαγητό αποτελεί πολύ ιδιαίτερη κατάσταση για έναν ασθενή με ελκώδη κολίτιδα. Δεν είναι αναγκαίο να προκαλέσει κάποια έξαρση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Όταν, λοιπόν, δεν μαγειρεύετε οι ίδιοι το φαγητό σας, προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες σας, τι μπορείτε να κάνετε;

Η σχέση του φαγητού με την ελκώδη κολίτιδα

Οι τροφές που καταναλώνει ένας ασθενής δεν πρόκειται να προκαλέσουν την ασθένεια, αλλά μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα. Ορισμένες τροφές μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Όταν η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, ίσως να μπορείτε να επιστρέψετε σε μια φυσιολογική διατροφή, απολαμβάνοντας τροφές που κανονικά θα αποφεύγατε κατά την έξαρση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου που να βολεύει τους πάντες. Πρέπει να γνωρίζετε τι επίδραση έχουν οι τροφές στο σώμα σας, ώστε να αποφασίσετε τι είναι ασφαλές και τι δεν είναι.

Επιλέξτε ένα μικρό γεύμα

Οι μερίδες των εστιατορίων είναι τεράστιες. Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα που καταναλώνετε, τόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουν το στομάχι και τα έντερά σας. Ρωτήστε τον σερβιτόρο σας για μικρότερες μερίδες φαγητού, και αν δεν διατίθενται, μοιραστείτε το πιάτο σας με κάποιον άλλο, ή πάρτε την υπόλοιπη μερίδα για το σπίτι.

Κάντε έρευνα

Αν γνωρίζετε από πριν σε ποιο εστιατόριο θα πάτε, ελέγξτε αν υπάρχει ο κατάλογός του online και αναζητήστε πιάτα που δεν θα αναστατώσουν την κατάστασή σας. Μην ντραπείτε να τηλεφωνήσετε στο εστιατόριο και να κάνετε ερωτήσεις, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε πιο εύκολα.

Μιλήστε με τον σερβιτόρο σας

Μην νιώσετε άσχημα αν κάνετε μία πιο ιδιαίτερη παραγγελία. Στην πραγματικότητα δεν θα είναι κόπος για τον σεφ να αλλάξει ελαφρώς μια συνταγή για να την προσαρμόσει στα μέτρα σας. Επιπλέον, ο σερβιτόρος σας θα μπορεί να σας ενημερώσει για τα συστατικά του πιάτου, και είναι καλό να ξέρετε από πριν ακριβώς τι τρώτε.

Δημιουργήστε ένα πλάνο διατροφής που να λειτουργεί

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η νόσος κάνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών πιο δύσκολη. Το φαγητό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια εξάρσεων. Συμπτώματα όπως τα έλκη και η διάρροια μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη δυνατότητα του σώματος να απορροφά σωστά βιταμίνες και μέταλλα. Συνεπώς, επιλέξτε φαγητά που σας θρέφουν σωστά.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα